27-06-2018

"Kurkuma: een krachtig kruid"

Het gebruik van kruiden en specerijen tegen ziektes en aandoeningen is al eeuwenoud. Gezond eten is een van basisgedachten van 3Care, dus ook wij zijn dol op al deze smaakmakers en gebruiken ze graag voor onze recepten.

Wist je dat curcumine (ook wel geelwortel genoemd) – de werkzame stof in kurkuma - een krachtige antioxidant is met ontstekingsremmende eigenschappen? Het kan helpen bij eczeem, candida, reumatoïde artritis, atherosclerose en gebitsproblemen. 

Curcumine tegen kanker?
Ook de wetenschap is steeds meer geïnteresseerd in de helende werking van deze smaakmakers. Het Nationaal Fonds tegen Kanker subsidieert dan ook verschillende onderzoeken. Bijvoorbeeld het (klik hier) onderzoek naar de werking van curcumine tegen kanker - in het AMC van dr. Michal Heger.

Een groot voordeel van deze stof is dat deze niet giftig is voor de mens. Kurkuma speelt een rol bij apoptose (celdood) en zou daarmee voorkomen dat tumoren verder groeien. Echter, de rol die kurkuma kan betekenen voor de behandeling van kanker moet nog verder wetenschappelijk worden uitgezocht.

Dr. Michal Eger: “In dieren werkt het fantastisch, maar de vertaalslag naar mensen ontbreekt. Het middel wordt snel afgebroken door het lichaam. Dus hoe krijg je het bij de tumor? Dat is niet een kwestie van veel gemalen geelwortel eten.”

Celtherapie
Daarnaast subsidieert het Fonds een onderzoek naar de behandeling van slokdarmkankerpatiënten met kurkuma en dendritische celtherapie (een weinig belastende therapie voor kankerpatiënten). Er zijn tot nu toe maar weinig patiënten die van slokdarmkanker genezen. Dendritische celtherapie is een betrekkelijk nieuwe methode om het immuunsysteem van een patiënt zodanig te stimuleren dat het kankercellen weer herkent en opruimt. De verwachting is dat de immuun versterkende kurkuma het effect van de celtherapie versterkt.

Kookproces
Kurkuma wordt niet gemakkelijk in het bloed opgenomen, maar als je het in combinatie met een snufje zwarte peper gebruikt, schijnt dat probleem opgelost te zijn. Eigenlijk overal waar je kerrie voor zou gebruiken, kun je ook kurkuma gebruiken. Kerrie is een samengesteld specerij. Kurkuma is een belangrijk ingrediënt van kerrie. Kurkuma moet je echter altijd op het laatste moment toevoegen, want het kookproces kan de helende werking van curcumine verlagen. Maar ook in koude gerechten zoals sauzen, salades en in gevulde eieren is het heerlijk..Bron: www.kwf.nl www.tegenkanker.nl 27-06-2018

"Slim vet verbranden"

Natuurlijk is een gezond levenspatroon een goede combinatie van bewegen en eten.

LEES VERDER >
27-06-2018

"Kurkuma: een krachtig kruid"

Het gebruik van kruiden en specerijen tegen ziektes en aandoeningen is al eeuwenoud.

LEES VERDER >
22-05-2018

"Diëten werken niet"

De lente is weer in aantocht en dat betekent voor veel mensen; even een paar kilootjes kwijt. Of toch eindelijk eens écht flink afvallen!

LEES VERDER >