Waarom koolhydraatarm eten en intermittent vasten niet automatisch tot ketose leiden

In de wereld van gezonde voeding en diëten bestaan verschillende benaderingen om gewicht te verliezen, je metabole gezondheid te verbeteren en je energieniveau te verhogen. Bijvoorbeeld koolhydraatarm eten of intermittent vasten. Vaak wordt gedacht dat we dan vanzelf meer vet gaan verbranden en in ketose komen. Maar is dat ook zo?


Inhoudsopgave

  • 3Care = Intermitterende leefstijl
  • Koolhydraatarm versus ketogeen dieet
  • Het proces van ketose
  • Evolutionair metabool flexibel
  • Huidige praktijk is metabool inflexibel
  • Intermittent vasten dan?
  • Herstel van je metabole flexibiliteit
  • Hoe kan 3Care helpen?
  • Meer informatie


3Care = Intermitterende leefstijl

De aanpak van 3Care is gestoeld op milde ketose en op een intermitterende leefstijl. In ketose komen, gaat namelijk bij de meeste mensen niet meer vanzelf. Maar let op, iedereen kan uiteindelijk weer vlot in ketose (vet verbranden) leren komen en metabool flexibel worden. Maar daar moet je wel de juiste aanpak voor kiezen. Met zoveel verschillende voedings- en dieetaanpakken die allemaal heel wat beloven, is het soms lastig om door de bomen het bos te kunnen zien. We vertellen je dus eerst wat over de verschillen tussen bijvoorbeeld een koolhydraatarm en een ketogeen dieet. En daarna leggen we je uit hoe 3Care de weg naar ketose en vetverbranding aanpakt! Met een intermitterende leefstijl dus. En nee, we verklappen vast, dat is niet exact hetzelfde als intermitterend vasten.


Koolhydraatarm versus ketogeen dieet

Hoewel een koolhydraatarm en een ketogeen dieet op het eerste gezicht op elkaar lijken, zijn ze fundamenteel verschillend. Vaak wordt gedacht dat we al beter vet verbranden en in ketose komen bij koolhydraatarm eten. Maar toch is dit niet automatisch zo. Een koolhydraatarm dieet beperkt de inname van koolhydraten tot minder dan wat bijvoorbeeld in de ‘Schijf van Vijf’ (200-350 gram koolhydraten per dag) wordt aanbevolen, vaak tot aan 100 gram koolhydraten per dag. Dit kan wel al helpen bij het beheersen van bloedsuikerspiegels en bij gewichtsverlies, maar leidt vaak niet tot vet verbranden (ketose). Een ketogeen dieet is veel restrictiever, hierbij wordt de inname van koolhydraten meestal beperkt tot minder dan 0-30 gram per dag, met een goede inname van gezonde vetten en van essentiële eiwitten. Ook dan is het echter nog niet voor iedereen eenvoudig om vlot in ketose te komen.


Het proces van ketose

Ketose is een metabole toestand waarin je lichaam vetten in plaats van koolhydraten als primaire energiebron gebruikt. In theorie gebeurt dit wanneer de koolhydraatvoorraad (glycogeen) in de lever op is, waardoor je lichaam vetten (vetzuren) gaat afbreken en omzetten in ketonen. Deze ketonen worden vervolgens gebruikt als alternatieve brandstof. Door een goede vetverbranding verlies je het ongezonde (buik)vet rondom je buikorganen (visceraal vet). In de blog Ketose; wat is het en hoe meet je het lees je alles over ketose.


Evolutionair metabool flexibel

Let echter op, als je glycogeenvoorraad (glucose) is uitgeput, doordat je bijvoorbeeld maar 30 gram koolhydraten eet, behoort je stofwisseling automatisch over te schakelen (binnen 24 uur) op vetverbranding (ketonen). Hiervoor moeten dan wel voldoende eiwitten en vetten aanwezig zijn en moet je metabool flexibel zijn. Zo is het evolutionair bedoeld. Daarom aten mensen vroeger ook meer eiwitten en vetten. Eiwitten activeren je vetverbranding (neoglucogenese). De vetten die we aten, werden regelmatig gebruikt als reservebrandstof, omdat koolhydraten ook niet altijd aanwezig waren. Omdat er regelmatig voedselschaarste was, was het lichaam gewend om vaak en vlot te switchen tussen energie uit glucose (koolhydraten) en ketonen (vetverbranding).


Huidige praktijk is metabool inflexibel

Evolutionair waren we als mens dus metabool flexibel. Dit moest ook wel want er was energie nodig om te jagen (voedsel zoeken). Het switchen ging dus snel en mocht geen dagen duren. In de huidige praktijk hebben we dit evolutionaire proces echter verleerd omdat er altijd voedsel op voorraad is (vooral koolhydraten). Honger kennen we niet meer en daarmee is ook de regelmatige vetverbranding (ketose) verloren gegaan. We zijn het snelwerkende en flexibele energiemechanisme, ofwel onze metabole flexibiliteit, als het ware kwijt geraakt. In de blog Metabole flexibiliteit; wat is het en waarom is het belangrijk? lees je meer over hoe het komt dat we vetverbranden verleerd zijn en wat je kunt doen om het weer te leren.


Intermittent vasten dan?

Een van de grootste misvattingen is dan ook dat je van de ene op de andere dag in ketose kunt raken door simpelweg koolhydraten te verminderen of door tijdelijk niet te eten (intermittent fasting). Wij zeggen bij 3Care altijd: “de kachel gaat niet meer vanzelf branden”. Ketose komt dus niet meer vanzelf vlot op gang en levert tegenwoordig vaak bijverschijnselen, geen vlotte ketose, minder energie en spierverlies op. Zoals je hiervoor al las, moet je lichaam dus eerst weer metabool flexibel worden, wil het vlot in ketose komen en vet gaan verbranden. Intermitterend vasten is wel heel gezond voor mensen die al metabool flexibel zijn. Je bent weer metabool flexibel als je, zonder te eten, binnen 24 uur in ketose kunt komen. Intermittent fasting is een onderdeel van intermittent living en het is dus niet zo dat je met intermittent fasting vlot gaat vetverbranden (ketose).


Herstel van je metabole flexibiliteit

Aangezien de meeste mensen dus niet meer metabool flexibel zijn, investeren we bij 3Care eerst in het herstel van jouw metabole flexibiliteit door je stofwisseling (metabolische processen) weer te laten werken zoals het hoort. Dit doe je door regelmatig kort (28 dagen) in ketose te gaan. Als je dit vaak en voldoende herhaalt, keert op den duur de metabole flexibiliteit weer terug. Hoe vaak je dit moet herhalen, verschilt per persoon. 3Care is dan ook geen ketogene leefstijl, maar een intermitterende leefstijl waarin je weer metabool flexibel wordt en regelmatige in ketose komt.


Hoe kan 3Care helpen?

Bij 3Care begrijpen we dat het een heel gepuzzel kan zijn om zelf op een goede manier in ketose te komen en te blijven. Zeker als je stofwisseling star is en je overgewicht hebt. Daarom hebben wij een programma ontwikkeld van ongeveer 28 dagen dat erop gericht is om je stofwisseling weer flexibel te maken. Dat doen we met behulp van de zogenoemde APK ofwel de Algehele Periodieke Ketose via milde ketose. Een uitgekiend voedingspatroon met lekkere dagrecepten, laag in koolhydraten, maar wel met volop (500 g) groenten en fruit, vormt de basis. Dit ondersteunen we met een volwaardige basissuppletie, zodat het lichaam over alle voedingsstoffen beschikt die het nodig heeft om het proces vlot en goed te laten verlopen.. Zo blijf je beter in ketose en voorkom je roofbouw op je spieren. Bij 3Care sluiten we dus geen voedingsgroepen uit om in ketose te blijven. Het 3Care leefstijlprogramma is door jong en oud goed te volgen; iedereen kan vlot in ketose leren komen. Door het vaker toepassen van tijdelijke ketose (APK), oftewel vetverbranden, wordt je stofwisseling weer flexibel en kun je steeds makkelijker overschakelen van glucoseverbrander naar vetverbrander. Zo kom je tot een gezonde energieverdeling, een gezond lichaamsgewicht en gezondheidswinst. Denk bijvoorbeeld aan meer mentale helderheid, stabiel energieniveau en een verminderd hongergevoel. Onthoud dus dat de mens gemaakt is om twee energiebronnen te gebruiken; glucose (koolhydraten) en ketonen (vetten). We zijn niet gemaakt om altijd in ketose te zijn en een gezonde leefstijl is altijd belangrijk. Lees daarom ook de 10 Gouden regels van 3Care voor een gezonde leefstijl in dit blogartikel Tien tips voor je zelfherstellend vermogen.


Meer informatie

Onze coaches/specialisten zijn opgeleid in de intermitterende leefstijl met periodieke milde ketose en kunnen je hier op een gezonde en optimale wijze in begeleiden. Heb je vragen over het 3Care leefstijlprogramma. Benader ons gerust. We vertellen je graag nog meer!



Deel deze blog via..

Facebook Pinterest E-mail Whatsapp