Snel naar:

Over het 3Care programma >
Over de 3Care voedingssuppletie >
Ik wil 3Care zelf gebruiken >
Ik wil 3Care aanbieden >
Over (milde) ketose >

Over het 3Care programma

Hoe lang duurt het 3Care programma?

De eerste stap in de intermitterende leefstijl is de APK en duurt minimaal 28 dagen. Daarna is het verder uitbreiden van de Intermitterende Leefstijl belangrijk om duurzaamheid op te bouwen en terugval te voorkomen. Ook hiervoor neem je minimaal 28 dagen. Dus ga sowieso uit van 2 maanden. Niet iedereen is echter hetzelfde dus het kan per persoon verschillen. Je moet weten dat 3Care een programma is op weg naar een gezonde leeftijl. Hierin komen alle facetten aan bod om op een 'goed-beter-best' manier je gezondheid te ondersteunen.

Wat is een APK?

APK staat voor Algehele Periodieke Ketose en hiermee bedoelen we de eerste 28 dagen van het 3Care programma. In deze 28 dagen leert je lichaam om naast glucose als energiebron, ook weer reservevetten te gebruiken als brandstof. Hiermee slaan we twee vliegen in één klap. Het afvoeren van overtollige ballast uit vetreserve is belangrijk, maar het schoonmaken van je lichaam hoort ook bij een gezonde leefstijl. We gaan uit van een minimale reset van 28 dagen; voor sommige mensen is meer tijd nodig, afhankelijk van je persoonlijke situatie. Met behulp van een uitgekiend menu met lekkere, makkelijk te maken, dagrecepten, werk je aan je eigen gezonde reset. De APK is een periode van milde ketose. Mild omdat we volop gebruik maken van groente, rauwkost en fruit. Als je start, krijg je de complete cliëntmap Gezonde voeding en Leefstijl tot je beschikking en je zult merken dat het heel makkelijk toe te passen is in de praktijk. Je 3Care specialist helpt je bovendien goed op weg.

Wat is een Intermitterende leefstijl?

Intermitted Living betekent letterlijk ‘leven met onderbrekingen’. In een intermitterende leefstijl ga je je lichaam prikkelen met allerlei hormetische kortdurende stressprikkels. Hierdoor wordt je lichaam veerkrachtiger. De APK is de eerste stap in de intermitterende leefstijl. Je lichaam moet weer worden geprikkeld om twee energiebronnen te leren gebruiken. Dit doe je met de APK. Daarna ga je verder met het gezond blijven prikkelen van je lichaam op celniveau. Afwisselende eet- en drinkmomenten, in- en ontspannning en temperatuurwisselingen dragen hieraan bij.

Wat is metabole flexibiliteit?

Je lichaam en brein kunnen snel energie aanmaken uit glucose en kunnen van oudsher ook overschakelen op vetverbranding. De oermens schakelde moeiteloos tussen beide heen en weer om de tijd te overbruggen dat er geen voedsel beschikbaar was. Dit noemen we ook wel ‘metabole flexibiliteit’. Door veranderingen in ons eetpatroon, en de overmaat aan glucose die we binnen krijgen, verliezen we deze metabole flexibiliteit. We worden meer suikerverbranders dan vetverbranders.

Wat is een ‘starre stofwisseling’?

Onder andere te veel en te vaak eten, grote hoeveelheden snelle koolhydraten (suikers), chronische stress en een teveel zittende leefstijl dragen ertoe bij dat we niet meer flexibel zijn in onze stofwisseling. We worden suikerverbranders (glucose) en verliezen het vermogen om goed vet (ketonen) te verbranden. We noemen dit metabole starheid.

Hoe helpt 3Care bij metabool flexibel worden?

Om weer metabool flexibel te worden, is een gezonde voeding en leefstijl van groot belang. 3Care Cell Protection is hier in gespecialiseerd en wil je graag helpen om weer metabool flexibel te worden. Dit doen we via onze goed, beter, best formule; • Zorgen voor voldoende essentiële voedingsstoffen • Het weer flexibeler maken van de stofwisseling via de APK • Het onderhouden van de gezondheid via de intermitterende leefstijl

Is 3Care bedoeld om af te vallen?

Het doel van 3Care is praktijk inzicht te geven in wat voeding voor je kan betekenen. Door je eetpatroon aan te passen naar een optimaal gezond voedingspatroon waarbij je gebruik leert maken van 2 bronnen van energie, glucose en ketose leert je stofwisseling flexibel te worden. De voedingssupplementen bieden aanvullende ondersteuning om dit doel te bereiken. Je 3Care specialist begeleidt je hierbij als je hier behoefte aan hebt. Met 3Care beogen we dan ook veel meer dan mensen helpen afvallen. Wij beogen een gezond en duurzaam gewicht! Hiervoor is een gezonde stofwisseling met metabole flexibiliteit belangrijk.

Hoe kijkt 3Care naar voeding?

Koolhydraten, vetten en eiwitten dienen in balans te zijn. Vaak is het aandeel koolhydraten dat we eten te hoog en van eenzijdige bronnen. Het doel van 3Care is om je (meer) inzicht te geven in wat gevarieerde voeding en beweging voor je kunnen betekenen. Je kunt je lichaam zien als een soort ‘verbrandingsoven’, vergelijkbaar met een houtkachel. Een vervuilde kachel moet hard werken. De verbranding is dan niet meer optimaal, dus de kachel moet eerst worden schoongemaakt. Zo is het ook met je lichaam. Het verdient natuurlijke, onbewerkte, gezonde voeding, met de juiste macro- en micronutriënten. Zo kan je lichaam optimaal functioneren.

Helpt 3Care bij het voorkomen van het jojo-effect?

Als je het 3Care programma op de goede manier uitvoert, komt je lichaam in een stabiele fase, waardoor het juist gemakkelijker wordt om een gezonde leefstijl vast te houden, met een gezond en stabiel gewicht, zonder hongergevoel. 3Care is dan ook geen dieet, maar een nieuw eetpatroon en een gezonde leefstijl. Diëten werken op de lange termijn vaak averechts. Telkens als je een dieet volgt, ontstaat er een niet-stabiele toestand in je lichaam. Je geest reageert hierop en je lijf gaat hamsteren. Vervolgens wordt er vaak meer vetreserve opgebouwd en bereik je uiteindelijk het tegenovergestelde. Populaire diëten werken even, maar je komt vaak snel weer aan. Eigenlijk zijn diëten dus een soort geestelijke valstrik. 3Care helpt je om duurzaam goed voor jezelf te zorgen.

Wat verstaan jullie onder het zelfherstellend vermogen van je lichaam?

Je lichaam beschikt over iets dat we Vis Medicatrix Naturae noemen, ofwel vitale lichaamskracht. We noemen het ook wel het zelfherstellend vermogen. Zo kan je lichaam zich zelf herstellen van dagelijkse intensieve activiteiten en vermoeidheid. Ook kan je lichaam zich in het algemeen verweren tegen indringers van buitenaf met behulp van je afweersysteem. Je lichaam is ook in staat om bijvoorbeeld weefselschade te herstellen na trauma. Je cellen herstellen zichzelf via allerlei ingenieuze processen continu. Om dit te kunnen doen heeft je lichaam voldoende bouwstoffen en voedingsstoffen nodig. Met 3Care (via eerlijke voeding, suppletie en leefstijlinterventies) ondersteun je al deze processen.

Over de 3Care voedingssuppletie

Waarom gezonde voeding én suppletie?

Gezonde voeding vormt altijd de basis. Voedingssuppletie vormt hierop een aanvulling. ‘Suppleren’ betekent ‘aanvullen’ in het Latijn. Gezonde macronutriënten (voeding) en een optimaal aanbod aan micronutriënten (voedingsstoffen) vormen samen een belangrijke basis voor de werking van je lichaam. Suppletie bevat, dus naast voeding, actieve voedingsstoffen die de verschillende functies van je lichaam goed ondersteunen. Niet alleen je stofwisseling, spijsvertering, je buik en vitaliteit varen daar wel bij, maar ook alle andere lichaamssystemen zijn afhankelijk van voldoende micronutriënten in goede balans. Zonder vitamines en mineralen kan je lichaam simpelweg niet goed functioneren. Daarnaast zijn essentiële aminozuren (uit eiwitten) en goede omega vetzuren essentieel voor je gezondheid. Het is bijzonder dat dit vaak ontbreekt in goede basissuppletie. Daarom biedt 3Care complete en unieke 3-in-1 voedingssuppletie (Excellent) aan waarin al deze voedingsstoffen zijn opgenomen.

Waarom kan ik de 3Care producten niet in de winkel vinden?

We bieden 3Care aan via 3Care specialisten. Elke specialist is goed opgeleid in de theorie en praktijk, maar ook in de inzichten waar 3Care voor staat. Wij willen gezondheid en kennis graag delen op een professionele en veilige manier. We geloven er in dat inzicht en motivatie de sleutel is tot een blijvende en duurzame verandering in je eetpatroon en vitaliteit. 3Care is een totaalconcept; een leefstijlprogramma voor gezonde voeding, een vitale leefstijl en kwalitatief hoogstaande suppletie.

Hoe is jullie suppletie samengesteld?

Alle informatie over voedingssuppletie en onze producten, inclusief de productssheets kun je lezen op de pagina voedingssuppletie en bij de producten.

Wat maakt de 3Care suppletie uniek?

Het was een grote wens van 3Care om een kwaliteitsproduct te ontwikkelen waarin alle essentiële voedingsstoffen zijn samen gebracht in één produkt. En dat is gelukt! 3Care Excellent is een unieke 3-in-1 formule (multi + eiwitten + vetzuren) voor een gezonde leefstijl. Excellent bevat dus alle (48!) voedingsstoffen in een kwalitatief hoogwaardige multivitamine, aangevuld met alle essentiële eiwitten (9 aminozuren) en alle essentiële omega vetzuren (9 omega’s).

Je krijgt met Excellent (in 1 x per dag in 1 capsule en 1 tablet) een perfecte basis in adequate doseringen, en hoeft niet langer verschillende producten te gebruiken. De 3Care suppletie bevat bovendien een veiligheidscertificaat NZVT, heeft een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding, is verpakt in een handige blister (hygiënisch en handig om mee te nemen op reis) en wordt eenvoudig – met een brievenbusverpakking – toegestuurd.

Wat betekent het NZVT veiligheidscertificaat? Voldoet jullie suppletie daaraan?

Ja, de suppletie van 3Care beschikt over het NZVT certificaat. Speciaal voor topsporters is in 2003 het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT) opgezet. Het systeem biedt fabrikanten van voedingssupplementen de mogelijkheid om tegen betaling hun supplementen te laten controleren op dopingsstoffen. Deze controle gebeurt per batch. Een batch is een partij voedingssupplementen die in een keer is gemaakt. De verpakkingen uit deze partij krijgen allemaal hetzelfde batchnummer. De ‘schoon bevonden’ product-batchcombinaties komen op de NVZT-lijst. 3Care suppletie is dus geschikt voor topsporters!

Wat maakt jullie visolie bijzonder?

Bio Salmon Fresh is zuivere, ongeraffineerde visolie van hoge kwaliteit afkomstig van verse zalm. De zalmolie wordt nooit aan temperaturen hoger dan 90 graden celcius blootgesteld waardoor alle voedingsstoffen in de olie aanwezig blijven. Het is vergelijkbaar met het eten van verse zalm. De visolie is rijk aan omega 3 vetzuren en EPA en DHA, maar bevat tevens alle van nature aanwezige omega's 1, 3, 4, 5, 6, 7, 9, 11 en 13. De TOTOX-waarde is gegarandeerd altijd lager dan 4. De visolie heeft een uniek gehalte aan MUFA's (enkelvoudige onverzadigde vetzuren) en PUFA's (meervoudige onverzadigde vetzuren).

Wat is de TOTOX-waarde van jullie visolie?

De TOTOX-waarde van Bio Salmon Fresh is gegarandeerd altijd lager dan 4. Dit is zeer laag. De maximaal toegestane waarde bedraagt namelijk 26. De visolie van 3Care zit hier ruim 85% onder.

Ik wil alleen de unieke suppletie gebruiken, kan dat ook?

Ja dat kan ook. Onze Excellent suppletie bevat alles wat je dagelijks nodig hebt. Als je met ons contact opneemt, dan zoeken wij een specialist voor je bij jou in de buurt die je de suppletie kan leveren. Wil je aansluitend ook het programma gaan volgen, dan kan dat altijd.

Ik wil 3Care zelf gebruiken

Hoe kom ik snel aan 3Care?

3Care is beschikbaar via een 3Care specialist. Een specialist plant een intake met je en bepaalt samen met jou je doelen. De 3Care specialist zorgt er ook voor dat je alle materialen (het startpakket en suppletie) snel tot je beschikking krijgt en begeleidt je in het traject.

Kan iedereen 3Care gebruiken?

Ja, de 3Care suppletie en het programma zijn normaliter geschikt voor bijna elke leeftijdscategorie. Echter zijn er altijd uitzonderingen. Daarom is een goede intake belangrijk. Iedereen verdient het beste. Wij leveren graag zorg op maat.

Gaat het gebruik van 3Care mij helpen bij mijn lichamelijke klachten?

Het 3Care Voedings- en Leefstijlprogramma is ontwikkeld op basis van jarenlange ervaring, kennis en de huidige wetenschappelijke inzichten over voeding, leefstijl en gezondheid. Onze 3Care specialisten zijn goed opgeleid in de theorie achter 3Care. Onze ervaring in de praktijk laat zien dat gezonde voeding met goede macronutriënten(echte voeding) en suppletie met een optimaal spectrum aan micronutriënten (vitaminen, mineralen, essentiële eiwitten en essentiële omega vetzuren) een belangrijke basis vormen voor je gezondheid. Pas als die basis goed is, kan je lichaam tot gezondheidswinst komen. Onze 3Care specialisten begeleiden je in het traject, vanuit hun eigen expertise en met het 3Care programma. Mochten ze je niet verder kunnen helpen, dan zullen ze je vanuit hun professionele rol altijd doorverwijzen.

Ik wil 3Care aanbieden

Ik heb geen achtergrond in voeding, kan ik 3Care dan toch aanbieden?

Ieder mens met een zorgvraag kan ook professionele hulp bij voeding en leefstijl gebruiken. Ben jij zorgverlener, dan past 3Care in principe bij jou. Bijvoorbeeld als je met mensen werkt op het vlak van hun fysieke of emotionele gezondheid of als je een verzorgend beroep hebt, bijvoorbeeld huidtherapeut. Wij bieden een volledige opleiding (E-learning) met 10 Modules, waarin je alles leert over voeding (macro-, micro- en fytonutriënten), leefstijl en beweging, de spijsvertering en stofwisseling, het zelfherstellend vermogenvan het lichaam, de darmwerking, milde ketose, intermitted living en een duurzame leefstijl. Ook ondersteunen we je bij de praktische kant; zoals een duurzame praktijkvoering en marketing. Daarna kun je 3Care met een gerust hart aanbieden in je praktijk. Wil je weten of 3Care iets voor jou is? Neem dan gerust even contact met ons op.

Ik heb al een orthomoleculaire opleiding gedaan, wat is de toegevoegde waarde van 3Care voor mij?

3Care is gebaseerd op de nieuwste inzichten uit de orthomoleculaire therapie, Klinische Psychische Neuro Immunologie, metabole flexibiliteit en de Intermitterende Leefstijl en het zelfherstellende vermogen van je lichaam. Het is een totaalconcept waarin het beste samenkomt. Waar orthomoleculaire therapie maatwerk is, leert de cliënt met het 3Care concept om te gaan met hele wezenlijke kennis. Kennis waar iedereen mee zou mogen beginnen. Je kunt als orthomoleculair therapeut direct veel betekenen voor je klanten door ze met 3Care op een eenvoudige manier gezonde voeding en leefstijl thuis te leren ervaren. Meewerken aan zelfherstel is de basis voor duurzame gezondheid. Extra therapie is maatwerk en zo komt het beste samen.

Ik heb een sportschool. Kan ik 3Care daar ook aanbieden aan mijn klanten?

Ja zeker! Het 3Care Voedings-en Leefstijlprogramma is zeer toegankelijk en vormt een mooie aanvulling op de kennis die in sportscholen of yogacentra al aanwezig is over sporten, bewegen en gezond leven. Wij bieden een volledige opleiding (E-learning) met 10 Modules, waarin we eigenaren of medewerkers van sportscholen of yogacentra alles leren over voeding (macro-, micro- en fytonutriënten), leefstijl, de spijsvertering en stofwisseling, het zelfherstellend vermogen van het lichaam, de darmwerking, milde ketose, intermitted living en een duurzame leefstijl. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie. Samen zorgen we beter, samen bereiken we meer!

Ik ben een enthousiaste ervaringsdeskundige, kan ik 3Care aanbieden?

Ja dat kan. Als je uit eigen ervaring weet hoe voeding en leefstijl bijdragen aan je gezondheid en dit enthousiast wilt uitdragen met een praktisch en laagdrempelig inzetbaar programma, dan kan dat met 3Care. Wij bieden een volledige opleiding (E-learning) met 10 Modules, waarin je alles leert over voeding (macro-, micro- en fytonutriënten), leefstijl en beweging, de spijsvertering en stofwisseling, het zelfherstellend vermogenvan het lichaam, de darmwerking, milde ketose, de intermitterende en een duurzame leefstijl. Ook ondersteunen we je, waar nodig, bij de praktische kant; zoals een duurzame praktijkvoering en marketing. Daarna kun je 3Care met een gerust hart aanbieden aan klanten. Wil je weten of 3Care iets voor jou is? Neem dan gerust contact met ons op.

Ik ben fysiotherapeut, huidtherapeut, coach, osteopaat, ... kan ik 3Care aanbieden?

Ieder mens met een zorgvraag kan ook professionele hulp bij voeding en leefstijl gebruiken. Ben jij zorgverlener, dan past 3Care in principe bij jou. Bijvoorbeeld als je met mensen werkt op het vlak van hun fysieke of emotionele gezondheid of als je een verzorgend beroep hebt, bijvoorbeeld huidtherapeut. Wij bieden een volledige opleiding (E-learning) met 10 Modules, waarin je alles leert over voeding (macro-, micro- en fytonutriënten), leefstijl en beweging, de spijsvertering en stofwisseling, het zelfherstellend vermogen van het lichaam, de darmwerking, milde ketose, de intermitterende leefstijl en een duurzame leefstijl. Ook ondersteunen we je, indien nodig, bij de praktische kant; zoals een duurzame praktijkvoering en marketing. Daarna kun je 3Care met een gerust hart aanbieden in je praktijk. Wil je weten of 3Care iets voor jou is? Neem dan gerust even contact met ons op.

Ik wil alleen de 3Care suppletie aanbieden, kan dat?

Ja ook dat kan. Zoek je naar een complete basissuppletie waarin alle voedingsstoffen zitten die we dagelijks nodig hebben: vitaminen, mineralen, plantstoffen, alle omega vetzuren en eiwitten? Daar heeft 3Care een unieke formule voor ontwikkeld: de Excellent. Deze suppletie vormt een waardevolle aanvulling op tal van fysieke behandelingen zoals fysiotherapie, osteopathie, huidverzorging, bij stress- en burnout, et cetera. Neem contact met ons op en bespreek met ons de mogelijkheden.

Over (milde) ketose

Wat is (voedings)ketose?

Ketose is een natuurlijke toestand in de stofwisseling waarbij het lichaam zich voedt met vetten en ketonen, in plaats van koolhydraten (glucose). Ketose ontstaat wanneer de koolhydraatconsumptie zo laag wordt dat de lever, vetweefsel uit het lichaam en vetten uit voeding gaat omzetten in een vetzuur die ketonen worden genoemd. Ketonen kunnen worden omgezet in energie. Koolhydraten zijn de eerste, maar niet de enige energiebron die het lichaam kan gebruiken. Als er heel weinig koolhydraten beschikbaar zijn voor energie kan het lichaam een natuurlijke tweede beschikbare optie gebruiken. Hiervoor wordt opgeslagen lichaamsvet gebruikt en vet dat uit voedsel komt. Dit heet voedingsketose.

Wat is het verschil tussen ketose en koolhydraatarme voeding?

Gebruik maken van weinig koolhydraten in voeding vormt de basis om in ketose te komen. Dit gebeurt zodra de glycogeenvoorraad is uitgeput. Dan worden er ketonen geproduceerd in de lever uit vetreserve en ben je in ketose. Je kunt heel gezond koolhydraatarm leven, zonder in ketose te zijn. Er vindt dan geen vetverbranding plaats. Periodieke ketose levert effectieve voordelen op voor de gezondheid. In deze studie lees je dat (periodieke) ketose meer voordelen oplevert dan alleen koolhydraatarme voeding.

Hoe ontstaat ketose?

Ketose treedt op wanneer de koolhydraten in de voeding sterk worden verminderd (< 50 gram per dag) en er een gebalanceerde hoeveelheid eiwitten worden ingenomen. Dan ontstaan er ketonen. Men spreekt van ketose als de hoeveelheid ketonen in het bloed tussen de 0,5 - 3,0 mmol ligt. Het verschilt per persoon hoe lang het duurt om in ketose te komen. In een optimale situatie is dit meestal binnen 3 dagen. Daarom is het nuttig om samen te werken met een expert op dit gebied. Zodra er ketose is, begint er een nieuw proces in het lichaam opweg naar metabole flexibiliteit (ketoadaptatie). Dit is een langer durend proces om de optimale voordelen voor de gezondheid te kunnen benutten.

Wat zijn ketonen?

We spreken over ketonen als er zogenaamde vetzuurmetabolieten voorkomen in de stofwisseling, bestaande uit bèta-hydroxybutyraat (βOHB) en acetoacetaat (AcAc). Deze koolstofmoleculen worden aangemaakt in de lever wanneer het insulineniveau laag en het glucagonniveau hoog genoeg is. De vetzuurmetabolieten worden vrij gemaakt (lipolyse) uit opgeslagen vetzuurtriglyceriden in visceraal vet / buikvet en via de bloedbaan naar de lever getransporteerd. Door gecontroleerde splitsing van vetzuren in de lever worden ketonen vrijgemaakt. Dit proces heet ketogenese: het aanmaken van ketonen. De lever kan in principe altijd ketonen aanmaken, maar de snelheid van ketogenese en de omvang van ketose hangt voornamelijk af van de inname van koolhydraten en eiwitten. Verhoogde insulinewaardes remmen vetafbraak en werken ketogenese tegen. De meeste mensen die officiële voedingsrichtlijnen volgen en koolhydraatrijk voedsel eten, ervaren zelden ketonen hoger dan 0,3 mmol/L. Dit is te weinig om in ketose te komen. Alhoewel het ketogene proces altijd stationair op de achtergrond aanwezig is, leveren ketonen op de lage niveaus geen brandstof en de bijbehorende gezondheidseffecten.

Kun je ketose meten?

De aanmaak van ketonen in het lichaam kan thuis worden gemeten met teststrips (Ketosticks) in de urine. Dit meet het acetoacetaat (AcAc)-gehalte in de urine. Het is ook te meten in het bloed. Dan meet je bèta-hydroxybutyraat (βHB) in het bloed. Dit wordt gemeten via een druppel vingerbloed. De ketosewaarde ligt tussen 0,5 - 3,0 mmol/L. Let op! Ketonen zijn erg gevoelig voor koolhydraten. Als er voldoende koolhydraten via voeding binnenkomen, dan daalt de ketonenwaarde tot onder het meetniveau.

Wat is een goede ketogene voedingstatus?

Een ketogeen dieet is beperkt in koolhydraten, matig in eiwitten en rijk aan vetten. Dit moet uiteindelijk resulteren in een verhoogde productie van ketonen. De hoeveelheid koolhydraten en eiwitten die gegeten kunnen worden om voedingsketose te creëren, varieert en is afhankelijk van meerdere factoren, zoals insulineresistentie, medicatie, beweging, enz. De algemene richtlijn is 30 tot 60 gram koolhydraten per dag (dichter bij 30 gram voor degenen die meer insulineresistent zijn) en tussen 1,2 en 2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag. Een expert kan je hierbij goed op weg helpen via een goede intake zodat je de juiste stappen zet voor een goede gezondheid.

Wat is Algehele Periodieke Ketose (APK)?

De APK is de eerste fase uit het 3Care programma en een fase die je regelmatig kunt herhalen. Dat is zelfs aan te raden. Ook als je gezond eet, sla je afvalstoffen op in je lichaam. Meer dan 70% van de supermarktproducten zijn bewerkt. Hierin zitten lichaamsvreemde stoffen. Reststoffen hiervan worden opgeslagen in de vetcellen van het lichaam. Door periodiek in ketose te gaan via de APK, verbrand je vetreserve en ook de daarin opgeslagen afvalstoffen. Gezonde voeding en een regelmatige APK van het lichaam ondersteunen je gezondheid en zijn goed ter preventie van metabole verstoringen en aandoeningen. Evolutionair is de mens altijd gewend geweest om regelmatig ketonen te produceren en lichaamsvet te gebruiken als brandstof voor energie. Door regelmatig dit proces op gang te brengen via de APK kun je metabole flexibiliteit (ketoadaptatie) ontwikkelen en geef je een gezonde reset aan je lichaam. 3Care heeft hierin al 20 jaar ervaring. De APK wordt uitgevoerd met een programmamap met kant en klare voorbeeld voedingsdagen. Je hoeft geen koolhydraten te tellen voor groente en fruit en via een uitgebreide voedingslijst kun je volop variëren met veilige keuzes. Vaak wordt bij koolhydraatbeperking bezuinigt op groente en fruit, terwijl deze vezels essentieel zijn voor de gezondheid. Tijdens de APK leer je om gezond en afwisselend te eten tijdens je periodieke ketose.

Wat is milde ketose?

Bij een milde ketose worden meestal meer koolhydraten gebruikt dan bij een traditioneel ketogeen dieet. De koolhydraten komen dan voornamelijk uit geselecteerde groente- en fruitsoorten, noten, zaden en een beetje uit zure zuivel. 3Care is al meer dan 20 jaar gespecialiseerd in milde ketose. Waarschijnlijk geeft de unieke ondersteuning met 3Care Excellent voedingsuppletie, meer ruimte voor het eten van gezonde koolhydraten terwijl er toch vlot ketose kan ontstaan. Vooral vezels uit groente, fruit, noten en zaden zijn belangrijk voor de stofwisseling. Voortschrijdend inzicht uit meer dan 20 jaar ervaring heeft laten zien dat ketose en gezonde koolhydraten uit groente, fruit en een gezonde boterham goed samen kan gaan.

Welke voeding past bij milde ketose?

In het ketogene voedingspatroon van 3Care (de APK) kun je volop variëren met groente, fruit, vlees, vlees, vis, zure zuivel, noten en zaden. Ook vegetarische-, glutenvrije- en lactosevrije voeding kan heel goed worden meegenomen in ketogene voeding. Suikers en zetmeel zijn de belangrijkste triggers waarop de ketonen stofwisseling het stokje weer overdraagt aan de glucosestofwisseling. En dan ben je de voordelen van vetverbranding kwijt. Het is belangrijk om te weten welke bewerkte voeding (met etiket) veilig is om in ketose te blijven. Ook het lezen en interpreteren van etiketten leer je tijdens de APK. Het is leuk om te ervaren dat deze smakelijke voeding ook gemakkelijk en snel te bereiden is. Omdat veel mensen graag een boterham eten, heeft 3Care tal van broodrecepten (glutenvrij, gistvrij en of lactose en eivrij) ontwikkeld die heel eenvoudig te bereiden zijn en echt naar brood smaken. Ook uit eten gaan, lukt prima als je eenmaal weet waar je op moet letten. Je kunt dus heel gevarieerd en lekker eten terwijl je in ketose bent.

Wat is metabole flexibiliteit ofwel ketoadaptatie?

Wanneer ketose gedurende een langere periode of kortere perioden vaker achter elkaar wordt geactiveerd, verandert de manier waarop cellen brandstof kunnen gebruiken functioneel, qua samenstelling en verhouding. Het mechanisme om flexibel gebruik te kunnen maken van flexibele energiebronnen wordt als het ware opnieuw geïnstalleerd. Op een gegeven moment is het metabolisme zodanig verfijnd dat het in staat is om twee keer zo snel gebruik kan maken van vetzuuroxidatie (ketose) in het lichaam als voorheen. Het bijkomende voordeel van metabole flexibiliteit - ook wel ketoadaptatie genoemd - is dat de vetverbranding (lipolyse) duurzaam verbetert en de insulinewaarden stabiliseren. Dit kan therapeutische effecten opleveren bij metabole verstoringen. Dit is op dit moment een sterk groeiend onderzoeksgebied in de wetenschap.

Hoeveel koolhydraten mag ik eten voor (milde) ketose?

In de programmamap van het 3Care Voedings- en Leefstijlprogramma hebben we dat zeer zorgvuldig uitgewerkt. In het begin raden we je aan de voorbeeldrecepten in de map nauwkeurig op te volgen om vlot in ketose te komen. Zo hoef je niets te berekenen en ben je meestal binnen 2 - 3 dagen in ketose. De tolerantiegrens voor koolhydraten varieert van persoon tot persoon. Sommige mensen kunnen niet meer dan 20 gram koolhydraten per dag eten om in ketose te blijven en andere mensen kunnen veel meer consumeren. Dit heeft te maken met de gevoeligheid voor insuline, maar ook beweging, medicatie en voldoende voedingsstoffen spelen hierbij een belangrijke rol. Daarnaast is voldoende vet en zijn niet te veel maar wel gevarieerde eiwitten belangrijk. Veel mensen zijn bang voor vet. Dit is niet nodig. Het is zelfs zo dat te weinig vet ketose kan remmen. Dit geldt ook voor eiwitten. Teveel (vaak eenzijdige) eiwitten kan de ketose ook remmen (1,2 - 1,5 g per kg lichaamsgewicht). Variëren met dierlijke- en plantaardige eiwitbronnen is hierbij essentieel. Als je ervaring krijgt en zelf gaat variëren (zonder voorbeelddagen) met voedingskeuzes, is het belangrijk om te ontdekken waar je tolerantiegrens ligt met betrekking tot koolhydraten. Als je zonder voorbeelddagen werkt, moet je de koolhydraten uit groente en fruit weer gaan meetellen. Meten is weten, dus controleer dagelijks via Ketosticks in de urine (AcAc) of een vingerprikje waarmee je ketonen in het bloed (bètahydroxybutyraat) kunt meten. Als je insulinegevoeligheid verbetert, kan dit de deur openen naar een verhoogde koolhydraattolerantie.

Waarom is het tellen van koolhydraten belangrijk?

Bij 3Care Cell Protection adviseren we om in het begin (tijdens de APK, algehele periodieke ketose) de voorbeelddagen te volgen. Zo leer je gaandeweg hoe je met koolhydraten en de hoeveelheid ervan gezond kunt omgaan. Als je de voorbeelddagen volgt, hoef je niet te tellen, dat hebben wij voor je gedaan. Als je de voorbeelddagen niet volgt, dan is het wel belangrijk om je koolhydraten te tellen, zodat je weet hoeveel je binnen krijgt.

Waarom is suiker niet gezond?

Teveel suiker zorgt voor overbelasting van de alvleesklier en kan leiden tot overgewicht, diabetes type 2 en andere metabole ziektebeelden. Daarnaast kan veel suiker niet alleen slecht zijn voor tanden, maar ook in de hersenen gebeurt het nodige. Suiker (koolhydraten) wordt als bloedsuiker worden opgenomen in de stofwisseling. Hierop wordt het hormoon insuline aangemaakt in het lichaam. Insuline regelt het transport van de bloedsuiker door de bloedbaan zodat glucose kan worden opgenomen in lichaamscellen en tot energie wordt omgezet. Deze aangemaakte energie wordt als glycogeen opgeslagen en is direct te gebruiken. Omdat er slechts beperkte ruimte is in de glycogeenvoorraad, wordt overgebleven energie opgeslagen in lichaamsvet. Zolang er insuline wordt aangemaakt, zal het lichaam geen vetvoorraad aanspreken. Chronische insulineproductie kan lijden tot insulineresistentie. Dit is de grootste aanleiding voor welvaartziekten. Helaas maken de meeste mensen alleen gebruik van de insulineroute voor energie. Insulineresistentie staat in verband met metabole ziektebeelden, zoals overgewicht / obesitas, hart en vaatziekte aandoeningen, hoge bloeddruk, diabetes type 2, cholesterolklachten, niet-alcoholische leververvetting (NAFLD). Door de achtbaan van insulineproductie te doorbreken, ervaren veel mensen meer energie. Ze omschrijven het vaak als het optrekken van mist in het hoofd of meer helderheid in het hoofd.

Kan ketose insulineresistentie oplossen?

Bij insulineresistentie zijn de lichaamscellen minder gevoelig geworden voor het hormoon insuline. Hierdoor werkt insuline minder goed en wordt het bloedsuikergehalte te hoog. Dit is ongezond. Na verloop van tijd kan insulineresistentie leiden tot diabetes type 2. In de alvleesklier wordt insuline aangemaakt. Door (milde) ketose krijgt de alvleesklier rust om te kunnen herstellen zodat de insulinegevoeligheid weer kan toenemen. De mate waarin verbeterde insulinegevoeligheid op lange termijn blijft bestaan, verschilt per persoon. Dit heeft onder andere te maken met de duur dat iemand insulineresistent is geweest. En natuurlijk speelt het huidige voedings- en leefstijl patroon een rol. Het is niet de bedoeling om altijd in ketose te blijven, maar het regelmatig aanmaken van ketose is belangrijk, om uiteindelijk via metabole flexibiliteit, goed en adequaat te kunnen switchen tussen glucose en ketonen. Sommige mensen zullen merken dat het voor hun metabole gezondheid beter is om langer in ketose te blijven om de alvleesklier (pancreas) en het hormoon insuline tijd te geven om te herstellen. Als men daarna meer koolhydraten wil toevoegen, is het belangrijk om dit heel langzaam een beetje uit te breiden. Het blijvend beperken van koolhydraten is vooral bij insulineresistentie essentieel. Om controle te houden en insulineresistentie te voorkomen, is het goed om de nuchtere bloedglucose en HbA1c in de gaten te houden.

Is ketose voor iedereen gezond?

Elk mens is uniek en geen enkele leefstijl is geschikt voor iedereen. Het is belangrijk om te weten dat de mens oorspronkelijk afwisselend gebruik maakte van twee energiebronnen: glucose en ketonen. Omdat het eenzijdige gebruik van energie uit glucose tegenwoordig overheerst, zijn er veel welvaartziekten ontstaan die vroeger niet voorkwamen. Onderzoek laat zien dat door regelmatig gebruik te maken van de tweede energiebron uit ketonen er weer een weg terug is. Door regelmatig gebruik te maken van beide energiebronnen kan er weer metabole flexibiliteit ontstaan. Precies zoals de stofwisseling het oorspronkelijk gewend was. Hierdoor wordt insulineresistentie verminderd en is het lichaam minder vatbaar voor verschillende aandoeningen. Er wordt veel onderzoek gedaan om de voordelen van voedingsketose te beoordelen bij mensen met verschillende aandoeningen. En er is al bijna een eeuw ervaring met het ketogene voedingspatroon bij kinderen en volwassenen om aanvallen van epilepsie te remmen.

Wat is het verschil tussen ketose en ketoacidose?

Bij voedingsketose variëren ketonen in je bloed van 0,5 tot 5 mmol. Deze natuurlijke fysieke staat van ketonen uit vetverbranding (lipolyse) ontstaat wanneer er geen koolhydraten in het lichaam voorhanden zijn om glucose te leveren. Ketoacidose is totaal iets anders en staat en staat in schril contrast met de normale fysiologie van ketose. Ketoacidose manifesteert zich bij ketonspiegels van 15 - 25 mmol in het bloed. Dit is 3 – 10 keer hoger van bij voedingsketose. Ketoacidose is ziekmakend en kan gevaarlijk zijn.

Wat is ketogriep en hoe is het te voorkomen?

Sommige mensen ervaren griepachtige verschijnselen als ze ketose willen creëren. Het ontstaat meestal als koolhydraten drastisch worden verminderd en de voedingsnutriënten (voedingsstoffen) in onbalans raken. Dit is te voorkomen door de voeding aan te vullen met een volwaardig voedingssupplement, waarin alle basisnutriënten uit koolhydraten, eiwitten en vetzuren aanwezig zijn. 3Care excellent is (voor zover bekend) het enige voedingssupplement dat hier aan voldoet. Wanneer de koolhydraten drastisch worden beperkt, worden zouten (natrium), samen met overtollig vocht, via de nieren afgevoerd uit het lichaam. Vaak ervaren mensen dit als snel gewichtsverlies. Maar dit is het eerste vochtverlies en nog geen vetafbraak. Daarom is het belangrijk om tijdens dit eerste ketogene proces de voedingsstoffen goed in balans te houden. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat er verschijnselen van ketogriep ontstaan. Het is vaak tijdelijk, maar voorkomen is beter. De symptomen herken je aan griepachtige verschijnselen zoals hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid en algehele malaise. Naast volwaardige voedingssuppletie kun je een beetje extra Himalyazout oplossen in water en innemen of een kopje goede bouillon (zonder suiker) nemen. Geen angst, als je het op de juiste manier (3Care protocol) toepast, wordt dit Himalyazout niet opgeslagen in het lichaam.

Waarom zou ik voedingssuppletie gebruiken bij ketose?

Natuurlijk is het belangrijk om alle essentiële voedingsstoffen zoveel mogelijk uit echt voedsel te halen. Voedingsstoffen uit volwaardige voeding worden gewoonlijk beter opgenomen dan uit supplementen. Zie ook deze studie. We hebben echter wel voldoende voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren. De stofwisseling gaat met ketose een onbekend traject in omdat we dit weer opnieuw moeten leren. Dit kost extra energie. Om te voorkomen dat het lichaam spierweefsel gaat gebruiken, is het aan te raden om voeding aan te vullen met voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, eiwitten en vetten. Ook verdienen een paar voedingsstoffen extra aandacht bij ketose, zoals natrium, kalium, calcium, magnesium, vitamine D en omega vetzuren. Verder raden we aan om water met Himalyazout gecontroleerd te gebruiken als extra ondersteuning voor elektrolyten.

Kan ketose als je vegetariër bent?

Ja dat kan heel goed, mits je er voor zorgt dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarom is een goede intake met een 3Care voeding- en leefstijl specialist aan te raden.

Kan ketose als je veganist bent?

Het bereiken van voedingsketose terwijl je veganist bent, is mogelijk, maar niet eenvoudig. Er zijn goede plantaardige vetbronnen. Echter alle vetzuren in de juiste verhouding binnenkrijgen, is lastig. Vooral onverzadigde omega vetzuren (MUFA’s en PUFA’s) in een goede verhouding zijn niet eenvoudig af te dekken met plantaardige voeding. Daarnaast leveren plantaardige eiwitbronnen uit noten, zaden, peulvruchten een lagere hoeveelheid aan eiwitten. Dus je hebt er meer van nodig, terwijl deze voeding naast eiwitten ook koolhydraten bevatten. Hier gaat het schuren. Of je krijgt te veel koolhydraten binnen om ketose te creëren, of er ontbreken belangrijke voedingsstoffen. Doordat veganistische voeding vaak wel vezelrijk (licht verteerbare koolhydraten) is, heb je iets minder kans op een insulinepiek. Hierdoor zou je iets meer koolhydraten kunnen eten in theorie. De ervaring laat echter zien dat het lastig is om verantwoord ketose te bereiken en behouden in een veganistische leefstijl. Daarnaast zijn bepaalde dierlijke eiwitbronnen moeilijk te vervangen door plantaardige bronnen. Lees ook deze bron over acetyl-L-carnitine.

Mag je zuivel eten bij ketose?

Boter, kaas, eieren en zure zuivel zijn uitstekende bronnen van eiwitten en vetten. Kies voor gevarieerd gebruik zonder overdrijven. Tenzij je gevoelig bent voor lactose. Kies dan liever voor plantaardige vervangers. Melk is geen aanrader omdat dit teveel lactose (melksuiker) bevat en ketose kan remmen.

Mag je gluten eten bij ketose?

Gluten zijn eiwiten die van nature voorkomen in tarwe, spelt, rogge, gerst, gort en soms in haver. Brood, crackers, couscous, bulgur, griesmeel, pannenkoeken, pasta, pizza enz. bevatten gluten. En het zit ook in producten waar je niet direct aan denkt, zoals soepen, sauzen, bindmiddel, bier, ijs en snoep. Deze overbelasting van gluten kan het maag-darmkanaal irriteren en ontstekingsreacties op gang brengen in het darmslijmvlies van de dunne darm. Dit kan uiteindelijk leiden tot de auto- immuunziekte coeliakie. Gluten zijn ook betrokken (< 25%) bij het prikkelbare darm syndroom (PDS). Gluten kunnen dus beter drastisch worden beperkt en sommige mensen kunnen het beter geheel vermijden. 3Care vindt glutenbeperking net zo essentieel als koolhydraatbeperking in een gezond voedingspatroon. De jarenlange praktijkervaring heeft laten zien dat beide (koolhydraten en gluten) significant voordeel opleveren voor de gezondheid van de mens.

Kan ketose helpen bij diabetes type 2?

Insulineresistentie is meestal de voorbode van diabetes type 2. Dus is de meest logische en effectieve aanpak om insulineresistentie / diabetes type 2 te beheersen is het beperken van koolhydraten (suikers en zetmeel). Insulineresistentie verbetert voor de meeste mensen onmiddellijk wanneer ze in ketose zijn. Dit effect lijkt ook toe te schrijven aan de productie van ketonen op zich, niet alleen aan de lagere inname van koolhydraten. Lees ook deze studie. Als een persoon ook overgewicht verliest, kan de insulineresistentie worden verminderd en dit is gunstig voor diabetes type 2. Meer lees je in deze interessante studie en in deze.

Is ketose en vet veilig voor hart en bloedvaten?

Bij een goed opgebouwd ketogeen voedingsplan is de inname van (gevarieerd) vet veilig. Er zijn onderzoeken gedaan naar ketogene diëten die tot drie jaar duurden met gunstige effecten. We verwijzen hiervoor naar meerdere studies:

  • Studie 1: : deze studie, vanuit het Women's Health Initiative, laat zien dat vetarme diëten niet samenhangen met een afname van hartaandoeningen
  • Studie 2: deze studie laat zien dat er geen klinisch verband is tussen een hoge inname van verzadigd vet en nadelige cardiovasculaire gevolgen
  • Studie 3: deze studie laat zien dat diëten met een lager koolhydraatgehalte en een hoger eiwit- en vetgehalte niet geassocieerd zijn met een verhoogd risico op hartaandoeningen bij vrouwen

Wat gebeurt er met je cholesterol bij een ketogeen dieet?

Voor de meeste mensen leidt een ketogeen dieet tot een verlaging van het cholesterolgehalte. Soms zijn er tijdelijke verhogingen van het cholesterolgehalte tijdens het afvallen. Bij snel gewichtsverlies kan het cholesterol tijdelijk worden opgeslagen in vetweefsel zolang het gewichtsverlies voortduurt. Deze tijdelijk mobilisatie kan het serum-LDL (kunstmatig) verhogen. Om misleiding te voorkomen, is het goed om de cholesterolwaarden, een paar maanden na het stoppen van het gewichtsverlies, te laten controleren. Een te hoog cholesterol wil je liever niet, maar je lichaam heeft cholesterol ook nodig, bijvoorbeeld als bouwsteen voor cellen, hormonen en gal. Het HDL (zogenaamde 'goede cholesterol') stijgt meestal met 10-15% bij een ketogeen dieet. Het LDL zien we bij een gezonde ketose meestal dalen. Modern onderzoek kijkt tegenwoordig naar LDL-cholesterol als een mix van verschillende deeltjes (klein en groot), waarbij de kleine deeltjes schadelijk zijn en de grotere niet. Meer lees je in deze studie en in deze.

Kan ketose als je geen galblaas hebt?

De galblaas is een opslagorgaan voor gal en helpt bij de vertering van voedingsvet. Na het verwijderen van de galblaas merken sommige mensen dat hun vettolerantie is verminderd en andere mensen ervaren dit niet. Waarschijnlijk heeft de verhouding aan vetzuren hier mee te maken. De ervaring laat zien dat het gunstiger is om niet te veel vet in één keer te nuttigen - dus goed verdelen over de dag - en om goed te variëren met zowel verzadigde als onverzadigde vetzuren, zowel dierlijk als plantaardig.

Heeft ketose effect op nierstenen?

De meest voorkomende stoffen die in nierstenen worden aangetroffen, zijn calcium, oxaalzuur en urinezuur. Nierstenen kunnen verschillende oorzaken hebben. Aanjagers van niersteenvorming zijn leefstijlfactoren zoals te weinig vocht in het lichaam, maar ook genetische- of erfelijke factoren spelen een rol. Hoewel urinezuurspiegels stijgen in het begin van ketose, wordt dit niet veroorzaakt door verhoogde urinezuurproductie, maar door verminderde uitscheiding ervan. Na verloop van tijd (aantal weken) passen de nieren zich weer aan op normale urinezuuruitscheiding. Bulkdrinken en zorgdragen voor een goede mineralenhuishouding zijn hierbij essentieel. Meer lees je in deze studie.

Verhoogt ketose het risico op jicht?

Er is een kortdurend verhoogd risico op jichtvlammen als je start met voedingsketose als gevolg van de competitieve remming van ketonen op de nieruitscheiding van urinezuur. Dit is van voorbijgaande aard en zodra men door het keto-aanpassingsproces is, kan voedingsketose gunstig werken bij jicht.

Helpt ketose om af te vallen?

In deze studie lees je veel boeiende informatie over het onderwerp. Gunstige resultaten worden genoemd op het gebied van vetverlies, nuchtere en postprandiale triacylglycerolen, HDL-cholesterol, de verdeling van LDL-cholesterol en insulineresistentie. Of lees deze interessante studie.

Is ketose gezond?

Nutritionele ketose is een natuurlijke metabolische toestand waarin het lichaam zich aanpast aan het verbranden van vet in plaats van koolhydraten als primaire brandstof. Het is klinisch bewezen dat het de bloedsuikerspiegel direct verlaagt (gemeten via HbA1c), de insulinegevoeligheid verbetert (gemeten via HOMA-IR) en ontstekingen vermindert (gemeten via het aantal witte bloedcellen en CRP). Lees er meer over in de volgende studies:

Waarom zou ik een periodieke ketose doen?

Koolhydraatarme- of ketogene diëten worden al sinds 1920 ingezet als therapie voor epilepsie waarbij in sommige gevallen de noodzaak van medicatie volledig vervalt. Vanaf de jaren zestig kreeg het ook meer bekendheid voor de behandeling van overgewicht en obesitas. Recent werk van de afgelopen tien jaar zijn er tal van studies verricht naar het therapeutische potentieel van ketogene diëten bij veel ziektebeelden, zoals diabetes, polycysteus ovariumsyndroom (PCOS), acne, neurologische aandoeningen en bij risicofactoren voor ademhalings- en hart- en vaatziekten. Voedingsketose, waarbij je periodiek in ketose gaat, kan worden ingezet als leefstijlinterventie ter preventie of als therapie bij aandoeningen. In deze studie lees je over de voordelen van voedingsketose in tal van therapeutische toepassingen.

Hoe lang blijf je in ketose?

Het is niet de bedoeling om altijd in ketose te blijven. Wel adviseren wij om regelmatig in ketose te gaan. Dat is belangrijk, om uiteindelijk via metabole flexibiliteit, goed en adequaat te kunnen switchen tussen glucose en ketonen als brandstof. Sommige mensen zullen merken dat het voor hun metabole gezondheid beter is om langer in ketose te blijven om de alvleesklier (pancreas) en het hormoon insuline tijd te geven om te herstellen. Als men daarna meer koolhydraten wil toevoegen, is het belangrijk om dit heel langzaam een beetje uit te breiden. Het blijvend beperken van koolhydraten is vooral bij insulineresistentie essentieel. Je kunt de APK (Algehele Periodieke Ketose) van 3Care bijvoorbeeld jaarlijks herhalen.