Insulineresistentie? Milde ketose zorgt voor een reset!

Schommelt jouw energie en heb je last van ‘food cravings’, oftewel altijd trek in snacken? Heb je overgewicht of langdurige fysieke symptomen? Insulineresistentie ligt aan de basis van veel chronische aandoeningen en treedt vaak al lange tijd voor het begin van ziekte op. Hoe kunnen we dit tijdig omkeren? In dit blogartikel lees je alles over de aanpak van 3Care.


Inhoudsopgave

  • Wat is insuline?
  • Wat is insulineresistentie?
  • Hyper- en hypoglykemie en hyperinsulinemie
  • Waardoor komt het?
  • Wat merk je ervan?
  • 7 tips voor metabole gezondheid
  • Meer informatie en bronnen


Wat is insuline?

Insuline is een hormoon dat wordt aangemaakt in de zogenoemde eilandjes van Langerhans in de pancreas (of alvleesklier) zodra er te veel suikers in de bloedbaan komen. Bijvoorbeeld na het eten van snelle koolhydraten die in je maag en darmen worden omgezet in de brandstof glucose. Insuline zorgt ervoor dat de bloedsuiker naar je cellen wordt getransporteerd en daarin wordt opgenomen. Het bloedsuikergehalte in je bloed daalt daarna weer. Insuline is dus een levensbelangrijke bloedsuikerregulator. Insuline is ook betrokken bij de opslag van vet en het aanmaken van spierweefsel. Het is een anabool hormoon en zorgt dus voor opslag, herstel en groei.


Wat is insulineresistentie? 

Bij insulineresistentie zijn je lichaamscellen ongevoelig geworden voor het hormoon insuline. De insulinereceptoren op de cel reageren niet meer goed op de aangeboden insuline en de bloedsuiker kan niet goed de cel in. De bloedsuikerspiegel stijgt hierdoor. Bij chronische insulineresistentie is er sprake van hyperinsulinemie. Niet alleen de glucose in de bloedbaan is dan hoger, maar ook insuline. Op termijn kan dit leiden tot uitputting van de pancreas en diabetes type 2. Insulineresistentie komt onder meer voor bij het metabool syndroom (mensen met verhoogde bloedsuiker, hoge bloeddruk, hoog cholesterol en overgewicht), maar ook bij slanke mensen met bijvoorbeeld een verkeerd voedingspatroon. Ongeveer 25% van de mensen heeft last van insulineresistentie. Vrouwen met insulineresistentie hebben vaker hormonale klachten, zoals PCOS.


Hyper- en hypoglykemie en hyperinsulinemie

Insulineresistentie en hyperinsulinemie gaan samen met hyper- en hypoglykemie. Regelmatig verhoogde suikerspiegels (hyperglycemie of hyperglykemie) zorgen voor een overreactie waarbij de alvleesklier veel insuline produceert om de bloedsuiker te verlagen. Dit geeft een bloedsuikerdip of wel hypoglycemie (of hypoglykemie). Je kunt je hierdoor moe, lusteloos en depressief voelen en er kunnen ‘cravings’ ontstaan naar zoet. Soms worden de klachten zoals hiervoor beschreven niet door een lage bloedsuikerspiegel veroorzaakt, maar juist door de hyperinsulinemie. En zoals we al zagen, gaan insulineresistentie en hyperinsulinemie vaak samen, zeker als dit een chronisch karakter heeft. Beide ontregelingen zijn ernstig en onwenselijk.


Waardoor komt het? 

  • Insulineresistentie kent vaak multifactoriële oorzaken:
  • Genetische factoren die tot uiting komen door epigenetische leefstijlfouten
  • Overgewicht, buikvet of orgaanvet (metabool syndroom)
  • Een voedingspatroon met veel bewerkte en geraffineerde) voedingsmiddelen met toegevoegde suikers
  • Leefstijlfactoren zoals gebrek aan beweging (zittende leefstijl), roken, slaapgebrek, chronische stress, medicijngebruik en een hoge alcohol- en fructoseconsumptie (alcoholische en niet alcoholische leververvetting)
  • Laaggradige ontstekingen door bijvoorbeeld voedselovergevoeligheden, een hyperpermeabele (‘lekkende’) darm of darmdysbiose


Wat merk je ervan? 

Veel symptomen die gepaard gaan met insulineresistentie ontstaan geleidelijk aan. Je krijgt, zoals we al schreven, steeds meer zin in snacken en meestal zoet, je komt aan en valt moeilijker af. Na het eten voel je je vermoeid en als je niet op tijd kunt eten ben je chagrijnig. Moodswings, lusteloosheid en depressieve gevoelens kunnen ontstaan. Ook hoofdpijn, vaak moeten plassen, acne, vocht vast houden en een hormonale disbalans kunnen bij insulineresistentie horen. Als er langdurig insulineresistentie en hyperinsulinemie is, dan kan dat een opmaat zijn naar ernstigere aandoeningen zoals laaggradige ontstekingen, cardiovasculaire (hart en vaat) aandoeningen, prostaatklachten, zenuwschade of oogklachten. Alle reden dus om insulineresistentie aan te pakken! 3Care kan je daarbij helpen. Footprint 26 vertelt ook kort en beeldend over Insulineresistentie.


7 tips voor metabole gezondheid

  1. Optimaliseer je voeding: ga voor eerlijk, puur en onbewerkt
  2. Zorg voor de juiste koolhydraten en breng eiwitten en vetzuren in balans
  3. Vul je voeding aan met alle basis voedingsstoffen
  4. Ga regelmatige in milde ketose (APK) voor een reset en voer ballast en buikvet af
  5. Bouw een intermitterende leefstijl op
  6. Verbeter je slaap en verminder je stress
  7. Beweeg, maar overtrain niet


1. Optimaliseer je voeding: ga voor eerlijk, puur en onbewerkt

Je lichaam, spijsvertering en gezondheid herkennen natuurlijke voeding en zijn niet gewend aan chemie, bewerking en troep. Kies dus voor onbewerkte, verse producten zoals groenten, fruit, kruiden, noten, zaden, eieren, vette vis en af en toe mager vlees van, het liefst, biologische herkomst. Het 3Care voedingsprogramma is volledig gebaseerd op gezonde voeding.


2. Zorg voor de juiste koolhydraten en breng eiwitten en vetzuren in balans

Snelle koolhydraten uit zetmelen zoals granen en brood zorgen voor een (snelle) stijging van je bloedsuikerspiegel. Die wil je liever vermijden. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor voldoende essentiële eiwitten (plantaardig en dierlijk) en alle essentiële omega vetzuren in een goede onderlinge balans. Het uitgekiende voedingspatroon van 3Care tijdens de APK, ofwel de Algehele Periodieke Ketose, is volledig gebaseerd op de juiste koolhydraten, goede eiwitten en essentiële vetzuren.


3. Vul je voeding aan met alle voedingstoffen

Je lichaam heeft álle vitaminen en mineralen, essentiële aminozuren én essentiële vetzuren nodig in een goede onderlinge balans. De B-vitaminen, chroom, magnesium en zink zijn bijvoorbeeld betrokken bij de regulatie van je insuline en glucosehuishouding. Bij 3Care voorzien we hierin met onze complete unieke 3-in-1 voedingssuppletie 3Care Excellent.


4. Ga regelmatig in milde ketose (APK) voor een reset, voer ballast en buikvet af

Evolutionair gezien kunnen we koolhydraten (suiker) en vetten gebruiken als energiebron. Doordat we tegenwoordig veel koolhydraten eten, kunnen we niet goed meer vet verbranden voor energie. Het lichaam gaat namelijk pas vetverbranden als de voorraad koolhydraten op is. Ketose is nodig om vet te kunnen verbranden voor energie. Bij 3Care doen we dat langs de weg van milde ketose in de zogenoemde APK. Als je lichaam eraan went om regelmatig even in ketose (vetverbranding) te zijn, ga je weer twee energiebronnen gebruiken in plaats van één. Zo word je weer metabool flexibel. Dat is gunstig voor je bloedsuikerspiegel. Lees ook ons blogartikel over metabole flexibiliteit

Het mes snijdt aan twee kanten, want als je goed kunt vetverbranden kom je tevens van je overtollige ballast en buikvet af. Dit is belangrijk want in vetreserve worden ook afvalstoffen bewaard. Die ben je liever kwijt dan rijk. Buikvet en insulineresistentie komen namelijk vaak samen voor. Regelmatig je ballast afvoeren in je eigen APK is dus essentieel in deze tijd. Zo activeer je het zelfherstellend vermogen van je lichaam. Meer lees je in de blog over buikvet, de toegangspoort naar ziekte.


5. Bouw een intermitterende leefstijl op

Intermitterend vasten is een manier om glucose en insuline in je lichaam te verlagen, en over te schakelen op vetverbranding. In de praktijk zie je vaak dat (vooral insulineresistente) mensen hierbij niet goed in vetverbranding (ketose) komen. Bij 3Care beginnen we met de APK. Je lichaam moet immers eerst weer leren om metabool flexibel te worden, zodat het ook vlot van vetten gebruik kan maken. In onze intermitterende leefstijl kijken we niet alleen naar intermitterend eten, maar naar allerlei prikkels die je intermitterend kunt toepassen. Lees er alles over in onze blog over de intermitterende leefstijl. 


6. Verbeter je slaap en verminder je stress

Ook chronische stress kan bijdragen aan insulineresistentie. Het hormoon cortisol verhoogt immers ook de bloedsuikerspiegel en maakt je cellen ongevoeliger voor insuline. Herken en erken je stressgebieden en zoek, al dan niet met hulp, een oplossing waardoor je stress vermindert of er beter mee om kunt gaan. Ook een regelmatige nachtrust met voldoende uren slaap, en je laatste voeding bij voorkeur 2 tot 3 uur maximaal voor je bedtijd, is hierbij belangrijk. Zo is er ’s nachts alle ruimte voor immuun- en herstelprocessen.


7. Beweeg, maar overtrain niet

Dagelijks 30-45 minuten matig intensief bewegen in de buitenlucht is essentieel om gezond te blijven. Bijvoorbeeld met een stevige wandeling. Doe je dit op een nuchtere maag, dan is dat nog eens extra gunstig voor insulineresistentie. Sport je heel veel? Let op, ook overtrainen is een vorm van stress voor je lichaam en doet de gunstige effecten dan weer teniet. Lees ook onze blog: Beter vet verbranden met wandelen? 


Meer informatie?

Heb je vragen over de complete basis voedingssuppletie of het 3Care gezondheidsprogramma. Benader ons gerust. We vertellen je graag nog meer!


Bronnen


Deel deze blog via..

Facebook Pinterest E-mail Whatsapp