De nieuwe generatie visolie; vol MUFA’s, PUFA’s en dus met álle omega vetzuren

Koop je visolie, dan doe je dat doorgaans vanwege de omega 3-vetzuren die erin zitten. Wist je echter dat er andere criteria zijn, die nog essentiëler zijn? De nieuwe generatie visolie zit bomvol MUFA’s en PUFA’s en bevat álle omega’s. Doordat de olie ongeraffineerd is, is het beste van de hele vis bewaard gebleven. Net zoals in volwaardige voeding en precies zoals de natuur het heeft bedoeld. In dit blogartikel vertellen we je er alles over!


Inhoudsopgave

  • Je lichaam heeft natuurlijke vetten nodig
  • Synthetische vetten en natuurlijke vetten
  • Wat zijn MUFA’s en PUFA’s en waarom zijn ze belangrijk?
  • De meerwaarde van volwaardige voeding en wholefood suppletie
  • Een volwaardig vetzurenprofiel met omega’s 1, 3, 4, 5, 6, 7, 9, 11 en 13
  • Een lage oxidatie betekent hoge kwaliteit
  • De nieuwe generatie visolie: zuiver en ongeraffineerd
  • Meer informatie?


Je lichaam heeft natuurlijke vetten nodig

Vetten zijn belangrijke macronutriënten. Het gaat dan om natuurlijke vetten uit volwaardige dierlijke en plantaardige voeding. In een gezond eetpatroon haal je 30-40% van je dagelijkse calorieën uit vetten. In je lichaam worden ze omgezet in vetzuren. Vetten leveren energie, ze zijn belangrijk voor je spijsvertering, ze hebben een functie in je gewrichten, ze helpen bij de opname van calcium en de vetoplosbare vitamines A, D, E en K, ze vormen bouwstenen voor je hormonen en ze spelen een rol in je immuunsysteem en je zenuwstelsel. Ook je cellen zijn gebaat bij voldoende goede vetzuren als bouw- en regelstoffen. Vet had lange tijd een slechte naam. Inmiddels weten we beter. Je lichaam heeft vetten nodig.


Synthetische vetten en natuurlijke vetten

We onderscheiden verschillende soorten vetten: onverzadigde vetten, verzadigde vetten en transvetten. Kunstmatige transvetten zijn chemisch geharde, gehydrogeneerde, onverzadigde vetten. Ze zijn bewerkt om langer houdbaar te blijven en voor gebruik in bijvoorbeeld margarine, koek en gebak. Deze transvetten vermijd je het best, omdat ze erg schadelijk zijn. Natuurlijk transvet bestaat ook en komt voor in zuivel en vlees en heet dan geconjugeerd linolzuur (CLA). Het speelt een belangrijke rol in je vetstofwisseling. Natuurlijk verzadigd vet vind je vooral in dierlijke producten, zoals vlees, boter en zuivel of in kokosolie. In het Engels heet het Saturated Fatty Acid (SAFA of SFA). Aanbevolen wordt om maximaal 10% van je vetten uit verzadigd vet te halen. In de alinea’s hierna vertellen we je alles over de onverzadigde vetzuren.




Wat zijn MUFA’s en PUFA’s en waarom zijn ze belangrijk?  

Onverzadigde vetzuren komen in twee categorieën. Enkelvoudige onverzadigde vetzuren (EOV’s) ofwel Mono Unsaturated Fatty Acids (MUFA’s) en meervoudige onverzadigde vetzuren (MOV’s) ofwel Poly Unsaturated Fatty Acids (PUFA’s). MUFA’s zijn vetzuren met één dubbele binding in de structuur en PUFA’s hebben twee of meer dubbele bindingen. In tegenstelling tot verzadigde vetten die geen dubbele bindingen kennen. PUFA’s treffen we aan in dierlijke en plantaardige voedingsmiddelen. Omega 3- en omega 6-vetzuren zijn bijvoorbeeld PUFA’s. Twee voorbeelden van MUFA’s zijn palmitoleïnezuur (een omega 7-vetzuur, bijvoorbeeld in avocado) en oliezuur (een omega 9-vetzuur gunstig voor je cholesterolgehalte, bijvoorbeeld in olijfolie). Zowel MUFA’s als PUFA’s zijn gezonde natuurlijke vetten met een gunstige werking voor je lichaam. Ze werken vaak met elkaar samen om goed te kunnen functioneren.


De meerwaarde van volwaardige voeding en wholefood suppletie  

De meeste vetten in voeding bestaan uit een combinatie van verzadigd en onverzadigd vet. Zelden is het het een of het ander. Volwaardige voeding, of het nu een wortel is of biologische zalm, bevat altijd een combinatie van meerdere macro- en micronutriënten, zoals koolhydraten, eiwitten, vetten en vitaminen, mineralen en soms gunstige plantstoffen. De natuur laat ons dus zien, dat de kracht zit in de combinatie en volledigheid van voedingsstoffen, in een perfecte synergie met elkaar. We spreken dan van wholefood ofwel hele voeding; puur, vers en onbewerkt of geraffineerd. Ook suppletie wint aan kracht als hiervoor natuurlijke en volledige grondstoffen worden gebruikt. Een product dat geraffineerd is, heeft niet dezelfde werking in het lichaam dan ‘wholefood’. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van verlies van voedingswaarde. Dat geldt dus ook voor visolie. En waarom zou je bovendien iets raffineren dat al compleet is?


Een volwaardig vetzurenprofiel met omega’s 1, 3, 4, 5, 6, 7, 9, 11 en 13

Doordat er veel wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar omega 3- en 6-vetzuren, wordt omega 3 veelvuldig aangeprezen als hét vetzuur in visolie. Ook zijn er gezondheidsclaims bepaald voor specifieke omega 3-vetzuren. Het vetzurenprofiel van verse vis is echter veel rijker en completer dan alleen omega 3. Wil je beschikken over dit hele profiel, dan ben je dus aangewezen op het eten van volwaardige vette vis. Gezien het belang van gunstige vetten, is een aanvulling met een ongeraffineerd visoliesupplement wenselijk. En ook al is er nog maar weinig onderzocht over de meeste andere omega’s. Onbekend maakt voor ons zeker niet onbemind. Alle omega vetzuren kennen elk een eigen structuur, werken met elkaar samen en hebben elk een gunstige bijdrage in je lichaam. Een goede visolie kent dan ook een volwaardig vetzurenprofiel.


Een lage oxidatie betekent hoge kwaliteit 

Met name PUFA’s zijn gevoelig voor oxidatie als ze in aanraking komen met zuurstof en zonlicht. Als dat gebeurt, wordt visolie ranzig. De omega’s bederven dan en worden minder goed opgenomen door je lichaam. Het GOED (Global Organization for EPA and DHA omega-3) is de internationale organisatie die een kwaliteitsmaat heeft bepaald voor omega 3-oliën. Dit is de TOTOX-waarde ofwel de totale oxidatiewaarde. Deze waarde voor oxidatie, kwaliteit en zuiverheid wordt bepaald door de som van peroxide- en en anisidinewaarden. Het GOED heeft een bovenwaarde van 26 bepaald en de EU beveelt een bovenwaarde van 30 aan. Hoe lager de TOTOX-waarde van een visolie, hoe hoger de kwaliteit.


De nieuwe generatie visolie: zuiver en ongeraffineerd

Bij 3Care zijn we groot voorstander van het eten van vette vis én het gebruik van een volwaardig visoliesupplement. Bio Salmon Fresh is een nieuwe generatie visolie die speciaal voor 3Care wordt gemaakt. Wat maakt deze visolie nu zo krachtig?

  • Er wordt gebruik gemaakt van verse zalm van de Noordkaap. Deze zalm heeft van nature een hoog gehalte en een unieke verhouding aan gunstige MUFA- en PUFA-vetzuren en bevat dus alle omega’s.
  • De zalm wordt in een beschermde omgeving in zeer korte tijd verwerkt tot visolie; binnen 75 uur van vis tot capsule. De olie wordt niet blootgesteld aan zuurstof en zonlicht.
  • De visolie is niet geraffineerd of bewerkt, waardoor alle MUFA’s en PUFA’s bewaard zijn gebleven. De voedingswaarde is dus maximaal. Het is met recht een ‘wholefood’ supplement met een volledig vetzurenprofiel!
  • Bio Salmon Fresh heeft een TOTOX-waarde van gemiddeld 3,2 en maximaal 3.95. Dat is dus 85% lager dan de bovengrens van 26. Bio Salmon Fresh kent dus een zeer lage oxidatie en een zeer hoge zuiverheid en kwaliteit.
  • In de ongeraffineerde olie in Bio Salmon Fresh zijn fosfolipiden en andere belangrijke lipiden, vitamine A, D, E en K, mineralen, sporenelementen en in de natuur voorkomende antioxidanten zoals astaxanthine behouden.
  • De visolie wordt zeer goed opgenomen door je lichaam.

Meer informatie? 

Bio Salmon Fresh zalmolie bevat per capsule 570 mg MUFA en 350 mg PUFA (en dus alle omega vetzuren 1, 3, 4, 5, 6, 7, 9, 11 en 13!), vitamine A, E, D3, K1 en het antioxidant astaxanthine.

Heb je nog vragen over onze Bio Salmon Fresh zalmolie of over het 3Care gezondheidsprogramma? Benader ons gerust. Het gezondheidsconcept van 3Care is gebaseerd op wholefood en een optimale vetzurenbalans.



Deel deze blog via..

Facebook Pinterest E-mail Whatsapp