Vergroot je weerbaarheid met een intermitterende leefstijl
Sinds 2011 is er een nieuwe definitie van gezondheid: “Het vermogen om je aan te passen aan de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven.” Maar hoe doe je dat ‘je aanpassen’? De ene keer gaat dat beter dan de andere keer, en kleine uitdagingen zijn soms makkelijker te verhapstukken dan grote. In een eerdere blog schreven we al over metabole flexibiliteit en hoe dat te bereiken. In deze blog vertellen we je hoe je je veerkracht nog verder kunt vergroten met een intermitterende leefstijl.
Inhoud
- Wat is een intermitterende leefstijl?
- De nadelen van onze welvaartsmaatschappij
- Hoe weet je of je flexibel bent?
- Intermittent living vergroot je weerbaarheid
- Welke hormetische prikkels zijn er?
- Meer informatie over de intermitterende leefstijl?
Wat is een intermitterende leefstijl?
Een intermitterende leefstijl betekent letterlijk leven met onderbrekingen. En dat is precies hoe de oermens leefde. En wat ook voor onze gezondheid nog steeds het beste is. Alleen doen we het niet meer. De oermens had bijvoorbeeld regelmatig geen eten. Hij moest eerst bewegen om eten te verkrijgen en moest vaak noodgedwongen vasten omdat er geen eten was. Ook had de oermens geen verwarming, thermokleding of airco. De hygiëne was slecht en er was ook geen antibiotica voorhanden.
De oermens had dus veel meer kortdurende stress in allerlei vormen. Dat zorgt er echter voor dat er beschermingsmechanismen in het lichaam opstarten die helpen bij het overleven. Darwins evolutie theorie ‘Survival of the fittest’, betekent dan ook niet dat de fitste of sterkste mensen overleefden, maar juist degenen die zich het beste konden aanpassen.
Ook wij kunnen zorgen voor een intermitterende leefstijl. Door uit de gewoontetred te stappen, ontstaan er kleine kortdurende prikkels op celniveau. Dit staat wetenschappelijk bekend als ‘hormesis’ en wordt ook intermittent living genoemd. Deze leefstijl maakt je dus flexibeler en sterker!
De nadelen van onze welvaartsmaatschappij
En dat is nodig, want inmiddels worden we steeds ouder, en ook aanzienlijk ouder dan de oermens. We worden echter ook steeds zieker. In Nederland heeft de helft van de mensen een chronische ziekte, en 3 op de 10 mensen hebben er meerdere. Bewerkte voeding vol suikers en continu eten, chronische stress, slaapgebrek, te weinig beweging spelen hierbij een rol. We zijn bovendien verleerd om ons aan te passen aan onze omgeving – aan kou, honger, warmte en dorst. Sterker nog; we draaien het om en passen de omgeving aan ons aan. Dit maakt ons zwakker en chronisch zieker.
Hoe weet je of je flexibel bent?
Of je flexibel bent, is aan de buitenkant moeilijk te zien. Je kunt het echter merken aan verschillende factoren:
- Is je lichaam bijvoorbeeld snel in staat een virus of bacterie te verslaan?
- Kun je goed omgaan met kou en is je lichaam in staat om zelf goed op te warmen?
- Kun je goed zweten bij het sporten of in de sauna?
- Kun je omgaan met onverwachte emotionele of sociale stress?
- Krijg je geen suikerdip als je even niet gegeten hebt?
Intermittent Living vergroot je weerbaarheid
Met behulp van kortdurende stressprikkels kun je je lichaam dus veerkrachtiger maken. Dat werkt tot op celniveau. Hormetische prikkels ondersteunen je afweersysteem en je zelfherstellend vermogen. Denk hierbij aan honger, dorst, warmte, kou, zuurstofveranderingen en nuchter bewegen. Het is wel belangrijk dat je dit met beleid doet. Te veel en te lang stress toevoegen, is niet goed. Dit merk je als je niet vlot herstelt. Zorg dus voor kortdurende stressprikkels en neem daarna rust. Zo kunnen je lichaamscellen herstellen en je afweercellen weer in balans komen. Door dit regelmatige toe te passen, ontwikkel je na verloop van tijd een betere celcommunicatie en dat komt je hele gezondheid ten goede.
Welke hormetische prikkels zijn er?
- De meest bekende prikkel is periodiek vasten (time-restricted eating). Dit betekent dat je in een bepaald tijdsvenster niet eet. Het optimale tijdvenster van vasten is tussen 16 en 48 uur. Dit is inclusief slaapuren. Korter dan 16 uur levert minder voordelen op en langer dan 48 uur geeft teveel nadelen. Afwisselen van voedingskeuzes en drinkgedrag zijn hierbij ook belangrijk. Periodiek vasten is te leren. Verder moet je checken of je goed in ketose kunt komen, want dit is nodig om je cellen het gezondheidsvoordeel te geven. Daarom raden wij het volgende aan:
1. Ga eerst in je eigen APK (lees hier wat dat precies inhoudt!). Je komt in ketose en ruimt je afvalstoffen op.
2. Begin daarna met 3 maaltijden per dag zonder tussendoortjes.
3. Als dit goed gaat; rek dan het tijdvenster dat je niet eet op. Kies wat het beste bij jouw leefstijl past. - Bulkdrinken is ook een belangrijke prikkel. Een grotere hoeveelheid in één keer drinken brengt je immuunsysteem en spijsvertering tot rust. Dit kost minder energie voor je lichaam dan telkens kleine slokjes drinken en het houdt je cellen flexibel. Bouw het rustig op en drink meer ineens op minder momenten per dag. Gaat dit goed, ga dan over tot bijvoorbeeld maximaal 5 drinkmomenten per dag. Drink in totaal 6 – 9 glazen water per dag.
- Koude- en warmteprikkels zijn ook populair. Zoek de sauna op of douche koud af. Koudeprikkels stimuleren de bloedvaten en zijn ook gezond om je huid stevig te houden. Let ook hier op het variatie en afwisseling. Als je altijd hetzelfde doet, dan went je lichaam daaraan en dan verlies je de voordelen.
- Er zijn ook specifieke ademhalingstechnieken die hormetisch prikkelen. Deze kenmerken zich vaak door herhaaldelijk kort en ongeforceerd in te ademen, maar niet alles uit te ademen en meteen opnieuw in te ademen. Je wacht met opnieuw inademen totdat het gevoel ontstaat dat nieuwe zuurstof nodig is. Doe dit niet ongecontroleerd, maar laat je eerst goed informeren. De Wim Hof-methode is hier een voorbeeld van.
- Intermitterend bewegen. Ook spieren vragen om prikkeling en variatie. Doe mee aan een goede HIIT, High Interval Intensity Training, op je sportschool en wissel dit af met cardio- en duurtrainingen. En niet vergeten; bewegen doe je nuchter!
- Intermitterende mindset. Ook onze hersenen kunnen wel wat afwisselende prikkels gebruiken. Zoek een tegenhanger voor je normale denkwerk en prikkel je hersenen met nieuwe uitdagingen of juist ontspannen. En wissel dit af.
- Intermitterende basisvoedingssuppletie. Kies bijvoorbeeld voor 5 dagen suppleren en neem dan 2 dagen pauze. Dit is niet van toepassing tijdens je APK.
Meer informatie over de intermitterende leefstijl?
De intermitterende leefstijl toepassen, vraagt dus wel maatwerk en dosering. Onze 3Care voeding- en leefstijlspecialisten zijn opgeleid om je goed te kunnen begeleiden. Heb je vragen over ons gezondheidsprogramma waar de intermitterende leefstijl onderdeel van uitmaakt? Benader ons gerust. We vertellen je graag nog meer!