Metabole flexibiliteit; wat is het en waarom is het belangrijk ?

Voor je gezondheid is het belangrijk dat je lichaam zowel suikers als vetten kan gebruiken als brandstof. De oermens kon dat moeiteloos en schakelde over van suiker- naar vetverbranding als er geen voedsel beschikbaar was. We noemen dat metabole flexibiliteit. Door veranderingen in het voedingspatroon is onze stofwisseling star geworden. Hoe kunnen we deze flexibiliteit terugwinnen? En wat is de visie van 3Care hierop? Dat lees je in dit blogartikel.

Inhoudsopgave 

  • Van macronutriënten naar brand- en bouwstoffen
  • Een verloren vermogen
  • De hang naar suiker
  • Een Algehele Periodieke Ketose
  • Is 3Care dan een ketogeen dieet?
  • Waarom is aanvulling met suppletie belangrijk?
  • Wat levert metabole flexibiliteit op?
  • Meer informatie?

Van macronutriënten naar brand- en bouwstoffen

De voeding die je eet, wordt in je lichaam omgezet in bruikbare stoffen. Zo worden koolhydraten omgezet in glucose, vetten in vetzuren en eiwitten in aminozuren. Aminozuren worden in je lever weer omgezet in nieuwe eiwitten die je lichaam gebruikt als bouwstof, bijvoorbeeld voor je spieren en cellen. Koolhydraten worden in je maag en darmen omgezet in glucose en glucose wordt in je cellen omgezet in energie. Glucose is dus een snelle, maar kortdurende brandstof voor je lichaam. Als je lichaam vetten verbrandt, dan zet je lever vetzuren om in ketonen. Ketonen zijn net als glucose brandstof en leveren langdurig energie.

Een verloren vermogen

Waar de oermens veel groenten, fruit, noten, vis en zeevruchten en soms vlees at, eten wij in verhouding meer koolhydraten en suikers (granen, bewerkte voeding). Ook eten we vaker op een dag. Pas als je bloedsuikerspiegel laag is - dus als er geen glucose meer beschikbaar is - zet je lever vetzuren om in ketonen en stijgt de ketonenspiegel in je bloed. Dat betekent dat je dus pas vet gaat verbranden, als je even geen koolhydraten hebt gegeten en je voorraad glucose – glycogeen genaamd – verbruikt is. Eet je vaak koolhydraten, dan blijft je bloedsuikerspiegel hoog en stopt de vetverbranding. Op den duur verleren we daardoor het vermogen om vlot te schakelen tussen suiker- en vetverbranding. Dit noemen we een starre stofwisseling.

De hang naar suiker 

Alle voedingsmiddelen met koolhydraten zorgen voor een bepaalde mate van stijging van je bloedsuikerspiegel. De zogenoemde snelle koolhydraten (korte keten suikermoleculen) worden sneller afgebroken en zorgen voor een snelle en hoge stijging, zoals koolhydraten uit bewerkte producten, wit brood, pasta, snoep, koek en vruchtensap. Langzame koolhydraten uit natuurlijke voedingsmiddelen zorgen voor een minder snelle stijging. Je vindt ze bijvoorbeeld in volkorenbrood, knollen, peulvruchten en haver. Zodra er glucose in je bloed circuleert, wordt het hormoon insuline aangemaakt. Glucose wordt vervolgens gekoppeld aan insuline en aan je cellen gepresenteerd, waar het wordt omgezet in energie. Beschikken je cellen over voldoende glucose, dan wordt de glucose geweigerd in de cel en opgeslagen als vet. Hoe vaker er insuline bij de cel komt (door meer glucose in je bloed), hoe ongevoeliger je cellen worden voor insuline. Je wordt dan insulineresistent. Je lichaam kan dan steeds minder goed glucose opnemen. Je wordt moe, krijgt honger en een zoetbehoefte en je wilt dan steeds opnieuw koolhydraten eten. Een vicieuze cirkel. Hoe doorbreken we deze? Door weer gebruik te leren maken van vetverbranding voor energie.

Een Algehele Periodieke Ketose 

Het gezondheidsconcept van 3Care is gebaseerd op milde ketose. Het programma start met een APK ofwel Algehele Periodieke Ketose van ongeveer 28 dagen waarin je lichaam een gezonde reset maakt. Je gaat over op vetverbranding, ballast uit vetreserve (licht ontstekend) wordt afgevoerd en je schoont je lichaam op met natuurlijke voeding. Het uitgekiende voedingspatroon van 3Care, compleet met lekkere dagrecepten vormt hiervoor de basis. Na twee tot drie opruimdagen komt je lichaam in ketose, waarna vanaf dag 4 de vitaaldagen volgen. Je blijft laag in koolhydraatinname, maar gaat wel volop groenten en fruit eten Na ongeveer 28 dagen (en voor sommigen wat langer) kun je overgaan op een volgende fase. Dit is de Intermitterende Leefstijl. Daarover vertellen we je meer in een volgende blog.

Is 3Care dan een ketogeen dieet? 

In een klassiek ketogeen dieet worden vrijwel geen koolhydraten gegeten. Het is zeer rijk aan eiwitten en vetten en bevat meestal veel vlees, vis, eieren, vleeswaren, worstjes, kazen, noten, boter, oliën en beperkt vezelige groenten. Omdat het dieet zo beperkt is, is het moeilijk om vol te houden. Daarnaast mis je gunstige voedingsstoffen doordat je voedingsgroepen niet of nagenoeg niet eet. Het voedingspatroon van 3Care gaat uit van milde ketose. Het is mild omdat er, na de eerste drie dagen van het programma, volop gebruik wordt gemaakt van groente, rauwkost en fruit. In een complete thuiscursus Gezonde voeding en Leefstijl wordt alles uitgelegd. Een 3Care voeding- en leefstijlspecialist helpt je bovendien goed op weg.

Waarom is aanvulling met suppletie belangrijk? 

Voor een gezonde vetverbranding is het belangrijk dat je inname van eiwitten, vetzuren en micronutriënten in balans is. Zijn er te weinig volwaardige eiwitten, vetzuren en micronutriënten beschikbaar, dan kan je lichaam spierweefsel gaan gebruiken om aan energie te komen. Dat is onwenselijk. Een goede balans van eiwitten en vetten is dan ook essentieel. Daarnaast is voldoende inname van groente en fruit belangrijk. Ook dan is het goed mogelijk om in ketose te blijven, mits hiervoor de juiste voedingsstoffen aanwezig zijn. Om te zorgen voor een volwaardige basis, heeft 3Care een uniek 3-in-1 voedingssupplement ontwikkeld dat alle vitaminen, mineralen, vetzuren en aminozuren bevat. Zo zijn er altijd voldoende voedingsstoffen in goede balans beschikbaar. Onze ervaring leert, dat het dan beter lukt om op een gezonde wijze in ketose te komen en blijven.

Wat levert metabole flexibiliteit op? 

Door een goede vetverbranding verlies je (buik)vet. Buikvet, ofwel visceraal vet, bevindt zich rond je lichaamsorganen. Overgewicht en een teveel aan buikvet kunnen leiden tot tal van gezondheidsproblemen, zoals hormonale verstoringen, een hoge bloeddruk, een verhoogd cholesterol, hart- en vaatziekten, diabetes type II en leveraandoeningen. Een gezond gewicht én metabole flexibiliteit vormen dan ook een belangrijke basis voor gezondheid.

Meer informatie?

Heb je vragen over de complete basis voedingssuppletie of het 3Care gezondheidsprogramma. Benader ons gerust. We vertellen je graag nog meer!


Deel deze blog via..

Facebook Pinterest E-mail Whatsapp