Buikvet, de toegangspoort naar ziekte

Buikvet is de opslagplaats van tal van hormonen, afvalstoffen en ontstekingsmarkers. Teveel buikvet (visceraal vet) zet je afweersysteem onder druk waardoor de kans op ernstige aandoeningen toeneemt.

Inhoud

  • Een epidemie van obesitas
  • Preventie is dringend nodig
  • Hormonen: de boodschappers van je lichaam
  • Afvalstoffen vervuilen buikvet
  • Periodiek buikvet verbranden
  • Laten we samenwerken in de preventieve gezondheidszorg
  • Meer informatie?

Een epidemie van obesitas

Overgewicht en het toenemen van buikvet gaan hand in hand. Meer dan de helft van de Nederlanders heeft overgewicht (BMI <25) en 15% van de mensen heeft zelfs ziekmakend overgewicht (BMI <30). Overgewicht en obesitas worden onder andere gerelateerd aan meer dan 230 complicaties, depressie en andere ernstige aandoeningen. Er zijn momenteel meer mensen mét dan zonder overgewicht in Nederland.

Preventie is dringend nodig 

In Studio Erasmus, de maandelijkse talkshow van de Erasmus Universiteit Rotterdam, vertelt hoogleraar en internist-endocrinoloog prof. dr. Liesbeth van Rossum over de herwaardering van preventieve gezondheidszorg in het licht van overgewicht en obesitas. Het vraagt om een aanpak waarin meerdere disciplines samen optrekken.

Kijk hier de korte video: Studio Erasmus - Liesbeth van Rossum over de herwaardering van preventieve gezondheidszorg

Hormonen: de boodschappers van je lichaam

Hormonen sturen op hun beurt allerlei seintjes door het lichaam en zijn de boodschappers tussen brein en lichaamsorganen die er voor de zorgen dat allerlei processen in je lichaam zo goed mogelijk verlopen. Bij meer buikvet is er kans op hormonale verstoringen en komt je immuunsysteem onder druk te staan. Er is dan minder ruimte om voorbijkomende virussen en ziektes aan te pakken. Hierdoor komt het zelfherstellend vermogen van je lichaam onder druk te staan.

Afvalstoffen vervuilen buikvet

Afvalstoffen die vrijkomen bij de stofwisseling doen ook een duit in het buikvetzakje. Meer dan 70% van de supermarkt is gevuld met bewerkt voedsel. Lichaamsvreemde toevoegingen en bewerkingen zorgen ook voor ontstekingsmarkers in het buikvet. Dit kunnen we nooit volledig voorkomen in onze moderne leefstijl. Hoe kun je deze ‘buikvetvervuiling’ beperken?

Periodiek buikvet verbranden

Periodiek buikvet verbranden en zorgen voor een gezond gewicht is voor ieder mens belangrijk als basis voor een gezonde leefstijl. Voorkomen is beter dan genezen. Een gezond lichaam vraagt om tijdig herstel en gezond onderhoud. Dit noemen we preventieve gezondheidszorg.

Laten we samenwerken in preventieve gezondheidszorg

Kennis, wetenschap en motivatie horen bij elkaar. Dit is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Bij 3Care doen we ons best om mensen te helpen zichzelf te helpen. 3Care biedt een totaalconcept aan via gezondheidsprofessionals met diverse disciplines voor wie het interessant is om voeding en leefstijl mee te nemen in hun aanpak. Door zorg en zelfzorg te combineren – de eigen discipline van de professional samen met leefstijl en voeding - bereiken we nog betere resultaten.

Meer informatie?

Heb je vragen over het 3Care gezondheidsconcept. Benader ons gerust. We vertellen je graag nog meer!

Deel deze blog via..

Facebook Pinterest E-mail Whatsapp