10 tips om het zelfherstellend vermogen van je lichaam te stimuleren

De Griekse arts Hippocrates sprak al van het zelfherstellend vermogen van je lichaam. Hij noemde het ‘Vis medicatrix naturae’ ofwel de helende kracht van de natuur. Hij bedoelde ermee dat als een lichaam verwond of ziek is, het lichaam zichzelf herstelt als we het met rust laten en belemmerende factoren wegnemen. Hij zag ziekte als een poging van het lichaam om een disbalans te herstellen. Als we de natuur haar werk maar laten doen.

Resoleomics activeert het zelfherstellend vermogen

Resoleomics is een evolutionair bewaard gebleven mechanisme in het lichaam dat het zelfgenezend vermogen van de mens activeert na stress, verwonding, ontsteking en infectie. Het komt van het Engelse woord ‘resolution’, wat oplossing betekent. Word je langdurig overmatig belast met schadelijke factoren, zoals stress, verkeerde voeding- en leefstijlkeuzes of slaapgebrek, dan komt dit mechanisme onder druk te staan en ben je meer vatbaar voor welvaartsziektes. Het is dan ook niet gek dat obesitas, een hoge bloeddruk, diabetes type 2 en hart- en vaataandoeningen in deze tijd steeds vaker voorkomen.

Hoe zorg je er nu voor dat je dit krachtige natuurlijke vermogen van je lichaam juist ondersteunt in plaats van belast? We geven je vanuit 3Care 10 gouden tips.

Tien tips voor je zelfherstellend vermogen

  1. Kies zoveel mogelijk voor eerlijke, pure en onbewerkte voeding
  2. Zorg voor alle noodzakelijke voedingsstoffen uit koolhydraten, eiwitten en vetten
  3. Bouw weer metabole flexibiliteit op
  4. Doe regelmatig je eigen APK
  5. Versterk je immuunsysteem met de intermitterende leefstijl
  6. Goede nachtrust is een must
  7. Ga voor ‘less stress’
  8. Geniet van ontspanning
  9. Beweeg, maar overtrain niet
  10. Inspireer jezelf 



1. Kies zoveel mogelijk voor eerlijke, pure en onbewerkte voeding
Onbewerkte, verse producten zoals groenten, fruit, kruiden, noten, zaden, eieren, vlees en vette vis van, het liefst, biologische herkomst ‘voeden’ je lichaam in plaats van dat ze louter vullen en zorgen zo voor minder belasting. Je lichaam, spijsvertering en gezondheid herkennen natuurlijke voeding en zijn niet gewend aan chemie, bewerking en meuk.

 2. Zorg voor alle noodzakelijke voedingsstoffen uit koolhydraten, eiwitten en vetten
Je lichaam heeft alle vitaminen en mineralen, alle essentiële aminozuren én alle essentiële vetzuren nodig in een goede onderlinge balans. Je zelfherstellende vermogen kan dan ook pas goed werken, als al deze stoffen tijdig worden aangevoerd. Bij 3Care voorzien we hierin met onze complete unieke 3-in-1 voedingssuppletie.

3. Bouw weer metabole flexibiliteit op
Evolutionair gezien kan de mens koolhydraten (suiker) en vetten gebruiken als energiebron. Doordat we tegenwoordig vooral koolhydraten gebruiken voor energie, zijn we minder flexibel geworden om te kunnen switchen naar vetverbranding voor energie. Het lichaam gaat pas vetverbranden als de voorraad koolhydraten op is. Ketose is nodig om vet te kunnen verbranden voor energie. Bij 3Care doen we dat langs de weg van milde ketose in de zogenoemde APK. Als daarna je lichaam eraan went om regelmatig even in ketose (vetverbranding) te zijn, leert je lichaam weer te wennen aan twee energiebronnen in plaats van één. Zo word je weer metabool flexibel.

4. Voer periodiek ballast af met de APK
In de APK van 3Care, ofwel de Algehele Periodieke Ketose, ‘herinnert’ je lichaam als het ware dus weer het oeroude overlevingsmechanisme voor vetverbranding. Dat heeft nog een voordeel. In vetreserve worden ook afvalstoffen bewaard die het lichaam liever kwijt is dan rijk. Door te leren hoe je op een gezonde manier in ketose kunt komen, sla je dus twee vliegen in één klap. Regelmatig je ballast afvoeren in je eigen APK is essentieel in deze tijd. Zo zorg je voor goed onderhoud en activeer je het zelfherstellend vermogen van je lichaam.

5. Versterk je immuunsysteem met de intermitterende leefstijl
Intermitterend betekent letterlijk ‘met onderbrekingen’. Als je je lichaamscellen regelmatig prikkelt door afwisseling dan blijven ze flexibel en vitaal. Ons leven is evolutionair gezien veel veranderd. Vroeger moesten we ons aanpassen aan de natuur en nu passen we de natuur aan onze wensen aan. We leven niet meer met honger, dorst en kou. De ingesleten welvaartsroutines hebben onze cellen star gemaakt. In het 3Care programma staat de intermitterende leefstijl centraal. Dit begint al met je eerste APK door de stofwisseling te prikkelen om weer vet te gebruiken voor energie. Om de intermitterende leefstijl gezond toe te passen, moeten deze kortdurende stressprikkels worden afgestemd op elk individu. Daarom leveren wij graag zorg op maat en naar behoefte. 

6. Goede nachtrust is een must
Naast prikkeling en afwisseling is je lichaam ook gebaat bij een goede nachtrust. Schakel ’s avonds op tijd af, zet je televisie en computer een uurtje eerder uit en luister muziek of lees een boek. Een donkere slaapomgeving is belangrijk want duisternis zorgt voor de aanmaak van melatonine, een hormoon dat je helpt slapen. Eet niet vlak voordat je naar bed gaat. Het liefst niets meer na 20.00 uur ’s avonds, zodat je lichaam ’s nachts geen voeding meer hoeft de verwerken en alle aandacht heeft voor immuun- en herstelprocessen. Na een goede nacht slaap is je lichaam weer opgeladen. Zoek ‘s morgens het daglicht op om je lichaam een goede hormonale start te geven door de aanmaak van cortisol.

7. Ga voor ‘less stress’
Met kortdurende acute stress kan je lichaam goed overweg. Wordt de stress te groot of is de stress chronisch, dan ondermijnt dat je gezondheid en het zelfherstellend vermogen. Herken en erken je eigen probleemgebieden en streef ernaar, al dan niet met hulp, een oplossing te vinden waardoor je stress vermindert. 

8. Geniet van ontspanning
Kenmerkend aan de huidige tijd, is dat we altijd maar aan staan. Een druk werkend bestaan, een rijk online en offline sociaal leven en alles maar ‘moeten’, zijn zaken die voor velen van ons herkenbaar zijn. Investeer actief in ‘down time’ en schakel even af van al het ‘moeten’. Zoek iets waar je blij van wordt; ga de natuur in, geniet van muziek, mediteer, lees een boek of geniet van gewoon niets doen. Wat ook maar voor je werkt. Zo lang je ‘de prikkeling’ maar regelmatig een tandje lager zet. 

9. Beweeg, maar overtrain niet
Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat dagelijks 30 minuten matig intensief bewegen in de buitenlucht essentieel is om gezond te blijven. Een stevige wandeling kan hier al in voorzien. Zeker als je een zittend beroep hebt, is dit extra belangrijk. Las ook regelmatig een sitting-break in. Sta even op van je (bureau)stoel en doe eventueel 2 minuten een lichamelijke oefening. Wil je meer sporten? Kies een sport die bij je past en waar je van kunt genieten. Dat vergroot de motivatie om te blijven sporten. Sport je heel veel? Let op, ook overtrainen is een vorm van stress voor je lichaam! 

10. Inspireer jezelf
Tot slot, vraag jezelf af of je (voldoende) doet waar je blij van wordt. Past je werk bij jou? Maak je tijd voor hobby’s of creativiteit? Zoek je regelmatig fijne mensen om je heen op? Laat je je raken door een film, een goed boek of mooie muziek? Een geïnspireerd leven zorgt voor het gelukshormoon endorfine. Dit wordt door je lichaam zelf aangemaakt als je geïnspireerd of blij bent. Dit komt je hele wezen ten goede en draagt nogmaals bij aan je eigen zelfherstellend vermogen.

Meer informatie of heb je vragen? Laat het ons weten.

3Care zorgt met Goed-Beter-Best voor jouw gezondheid!



Deel deze blog via..

Facebook Pinterest E-mail Whatsapp