Vette vis: boordevol omega's

Vette vis is gezond, onder meer vanwege alle essentiële omega vetzuren die erin zitten. Waarom al deze omega’s belangrijk zijn, beschreven we al eerder. Hoe haal je ze echter uit vis? Is af en toe een haring of een gebakken visje voldoende? Lees meer in deze praktische blog over vis. 

Inhoud 

  • Waarom is vette vis belangrijk?
  • Variëren met vis
  • Wat is vette vis?
  • De bekendste soorten vette vis
  • Vis in blik
  • Kun je ook te veel vis eten?
  • Welke visolie supplementen zijn het beste?
  • Wat vindt 3Care?
  • Meer informatie en bronnen


Waarom is vette vis belangrijk?

Vette vis hoort thuis in een gezond voedingspatroon. Het zit boordevol voedingsstoffen die onmisbaar zijn voor je lichaam. De meeste vissoorten zijn rijk aan vitamine A, D, B12 en B6 en bevatten veel verschillende mineralen zoals jodium, fosfor, seleen en zink. Vette vis bevat ook eiwitten; stoffen die onmisbaar zijn als bouwstenen voor je lichaamscellen. Vette vis staat tot slot bekend als leverancier van alle gezonde essentiële omega vetzuren, onder meer belangrijk voor hart- en bloedvaten en voor je vetzurenbalans.


Variëren met vis

In principe zijn alle soorten vis gezond, maar variëren is wel belangrijk. Zo krijg je alle relevante voedingsstoffen binnen. Met alleen een harinkje of kibbeling red je het dus niet. Het is aan te raden om erop te letten dat de vis niet is gepaneerd of gezouten. Pas dus op met gefrituurde vis, vaak is dat geen vette vis, je krijgt door het bakproces teveel omega 6-vetzuren binnen en er ontstaat kans op vetzuuroxidatie. De gezonde kracht van vette vis is dat de natuurlijke vetzuurverhouding zoveel mogelijk bewaard blijft. Dus eet vis zo onbewerkt mogelijk. En varieer in de vissoorten die we hierna noemen.



Wat is vette vis?

Vis is pas vette vis als deze voor tenminste 5% uit vet bestaat. Het specifieke vet in deze vissen maakt ze zo gezond omdat het hier om belangrijke onverzadigde vetzuren gaat. Lees onze eerdere blog eens als je meer over specifieke vetzuren wilt weten. In principe zijn alle vissoorten gezond. Maar het vetzuurgehalte varieert enorm. Om je een idee te geven: alle witvissoorten zoals kabeljauw, koolvis schelvis et cetera bevatten gemiddeld 1% vet. Hieronder noemen we er een paar die meer dan 5% vet bevatten. Natuurlijk kun je ook af en toe een witte vissoort eten. Ook al is deze vis minder vet en zitten er dus minder omega vetzuren in, er zitten wel veel andere voedingsstoffen in.


De bekendste soorten vette vis

  • Zalm: Zalm is een van de meest voedzame voedingsmiddelen op de planeet en populair in Nederland. Volgens het Voedingscentrum staat zalm op de eerste plaats in de top 10 van meest gekochte vissoorten. Zalm is gezond, veelzijdig om mee te variëren en overal verkrijgbaar. Verse zalm bevat gemiddeld 11% vet.
  • Forel: Forel bevat gemiddeld 8% vet en is zowel vers als in kant-en-klare filets te verkrijgen.
  • Haring: Haring is vooral in het voorjaar op z’n best omdat de vis zich dan heeft volgegeten en dan zijn de visvetzuren volop aanwezig. Gemiddelde bevat een haring tussen de 10 en 15% vet.
  • Sardines: Sardines zijn familie van de haring. Ze zijn vers te verkrijgen (lekker op de gril) en ook in blik zijn ze een zeer betaalbare bron van goede vetzuren. Het vetgehalte kan schommelen tussen 7 en 12%.
  • Makreel: Makreel is niet alleen rijk aan omega’s, maar is veelzijdig in gebruik. De vis is lekker om te stomen of te roken (niet te vaak). Lekker in een salade, maar bijvoorbeeld ook bij een heerlijke stamppot met rucola of prei. Makreel bevat gemiddeld tussen de 17 en 24% vet.
  • Schelvislever: Schelvislever wordt ook wel kabeljauwlever genoemd en wordt in blik in de supermarkt verkocht. De één vindt het verrukkelijk en de ander gruwt ervan. Het is echter zeker het proberen waard. Schelvislever bevat namelijk niet alleen 42% vet, maar bevat ook heel veel vitamine A en D. Hier kwam de vroegere levertraan vandaan. Liefhebbers eten het graag puur uit een blikje, of eten het met een beetje avocado of komkommer. Je kunt schelvislever ook verwerken in salades.



Vis in blik?

Voor de afwisseling is het ook prima om soms te kiezen voor vis in blik. Maar let op. Vis in blik op basis van zonnebloemolie is goedkoper dan vis in blik op basis van olijfolie. Onbewust kies je dan snel voor de eerste soort. Zonnebloemolie bevat echter hoofdzakelijk omega 6-vetzuren. Omdat we vaak al teveel omega 6 (uit bewerkte voeding) binnenkrijgen, gaat de gezonde werking van een goede vetzuurbalans dan verloren. Teveel omega 6 bevordert laaggradige ontstekingen in het lichaam en dat willen we voorkomen. Dus als je voor vis in blik kiest, neem het dan op basis van olijfolie.


Kun je ook te veel vis eten?

Helaas zijn veel wateren niet meer zo schoon als we zouden willen. Dit betekent dat we kans lopen om met het eten van vis ook vervuiling (toxines) binnenkrijgen. Vette vis is vaak meer vervuild dan magere vis, omdat schadelijke stoffen zich in het vet ophopen. Grote roofvissen zijn bovendien meer vervuild dan kleine vissen die plantaardig eten. Ook goed om te weten, is dat vis uit Zuid-Europese wateren vaak meer vervuild is dan vis uit de Noordelijke koude oceaan. Het is daarom raadzaam om per week niet meer dan 400 gram vette vis te consumeren. Tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding is 200 gram per week het maximum. Een mooi alternatief is inname van een extra visoliesupplement dat schoon is en toch alle omega’s vanuit de natuur bevat.


Welke visolie supplementen zijn het beste?

Kies altijd voor een visolie, waarin alle natuurlijke omega vetzuren nog aanwezig zijn. In veel visolies wordt vooral gefocust op omega 3-vetzuren. Die zijn ook heel belangrijk, maar de samenwerkende kracht (synergie) van alle omega’s 1, 3, 4, 5, 6, 7, 9, 11 en 13 (dus alle MUFA’s en PUFA’s) is ongekend groot. Visolie uit suppletie moet bovendien schoon zijn om toxinebelasting te voorkomen. Let daarom altijd op of er een totoxwaarde staat vermeld op de verpakking. Hoe lager, hoe beter. De veilige bovengrens is bepaald op 25.

Bij 3Care bieden we visolie in twee supplementen: onze unieke 3-in1 multi 3Care Excellent en 3Care Bio Salmon FreshOnze kenmerken:

  • Schone en ongeraffineerde zuivere visolie
  • Afkomstig uit de Noord Atlantische oceaan
  • Alle natuurlijk aanwezige omega’s uit verse zalm
  • Een uniek lage totoxwaarde van < 4

Wat vindt 3Care?

Natuur en wetenschap horen voor ons bij elkaar. Als je het beste van beide weet te gebruiken – dus verse vis combineert met volwaardige visolie – dan haal je meer uit je gezondheid. In het 3Care Voeding- en Leefstijlprogramma staat gezond en lekker eten centraal, aangevuld met een supplement (3Care Excellent) met alle vitaminen, mineralen, essentiële eiwitten en essentiële omega vetzuren die je dagelijks nodig hebt (maar liefst 1000 milligram visolie vetzuren, dus MUFA’s en PUFA’s). Zo brengen we het beste van de natuur en wetenschap samen, voor jouw optimale gezondheid.

Heb je vragen? Benader ons gerust.


Bronnen 


Deel deze blog via..

Facebook Pinterest E-mail Whatsapp