Hoe het allemaal begon: Coby’s persoonlijke verhaal


Ketose?

Ketogeen dieet?! Door verschillende mensen in mijn leven ben ik er vroeger op gewezen dat het gevaarlijk zou zijn. Zelfs mijn oud-docenten bij de KPNI-opleiding zeiden: ‘Coby, je speelt met vuur!’ Inmiddels is het kortdurend vasten – ofwel intermitterend fasting - zoals dagelijks 14-16 uur vasten en 8-6 uur eten, met als doel om via ketose beter vet te verbranden en afvalstoffen af te voeren – niet meer weg te denken uit de nieuwste voedingstrends. De vraag daarbij is echter, ben je dan ook werkelijk in ketose als je minder vaak gaat eten? Want dat is namelijk het gezondheidsdoel waar het uiteindelijk om gaat en waar dus veel om te doen is. Alleen als je in ketose bent, schakelt je lichaam namelijk over op vetverbranding en voert het afvalstoffen af.

Als kind groeide ik op als de enige dunne persoon in een corpulent gezin. Mijn vader, moeder, broer en zus waren eerder stevig dan slank. Ik had als kind echter vaak last van buikpijn, me niet lekker voelen en kwetsbare darmen. Dit was begin van de jaren zestig, dus we wisten niet veel van voeding en waren als gezin helemaal niet bezig met wat voeding doet voor het lichaam.


Gevoelig voor suiker

Pas in de pubertijd kwamen we er met behulp van een doortastende dokter achter, dat ik niet tegen suiker kon en last had van snelle glucose. Als ik een gebakje of bewerkte- en gezoete voedingsmiddelen at, werd ik vaak misselijk, kreeg ik buikpijn en volgde er een versnelde darmwerking. Ik werd er kortom steeds beroerd van. Het leek wel op diabetes, maar dan zonder de diagnose. Het was dan wel geen diabetes, maar er bleek wel degelijk iets mis met mijn bloedsuikerspiegel en energiehuishouding.

Suiker en bewerkte producten laten staan, werd het advies. Een grote schok in die tijd (wisten wij veel), maar er was geen andere keuze. Omdat ik behoorlijk slank was, moest ik vervolgens regelmatig uitleggen waarom ik geen suiker at. ‘Jij kunt toch wel een taartje eten? Met jouw lijntje.’ Maar deed ik dat, dan ging het mis, dus moest ik me aan mijn eigen spelregels houden. Al gauw merkte ik dat ik opknapte en me een stuk beter voelde. En zo ging het tot op volwassen leeftijd heel goed. Toen ontstond de nieuwsgierigheid in mij en ben ik me gaan verdiepen in voeding en leefstijl en ook het aanvullen van tekorten met voedingssuppletie.


De start van mijn passie: Weet hoe je eet

In 2001 schreef ik mijn eerste voedingsprogramma ‘Weet hoe je eet’, gebaseerd op ketose. Aanvankelijk schreef ik dit voor mijn eigen cliënten met wie ik inmiddels werkte. Ook al was ketose toentertijd dus nog vloeken in de kerk, ik begon mijn ervaring en inzichten te delen met collega’s en al snel werd ‘Weet hoe je eet’ populair in Nederland, en zelfs daarbuiten, zoals Duitsland, België, Oostenrijk, Zwitserland, Tsjechië en Italië. In diverse talen werd er getraind om zo veel mogelijk mensen te kunnen ondersteunen met deze aanpak. De formule was dan wel erg succesvol, maar het voer tegelijkertijd ook een beetje bij me vandaan en het oog houden op het grote geheel (gezond worden) ging een beetje verloren. Ik weet nog goed, op een zaterdag stond ‘Weet hoe je eet’ aan de linkerzijde paginagroot in het NRC. Aan de rechterzijde stond het boek van Sonja Bakker.


Leren voor je gezondheid

Toen heb ik het concept aangepast. Het werd ‘Leren voor je gezondheid’. We richtten ons vooral op het overdragen van kennis en organiseerden zogenaamde ‘gezondheidsdagen’. Overal trokken we volle zalen waar we cliënten en collega’s leerden wat voeding en leefstijl kan doen voor je gezondheid. Ik gaf veel lezingen en trainingen in binnen- en buitenland. Tegelijkertijd was mijn eigen energiehuishouding nog altijd een uitdaging. Ook al at ik geen suiker en ging het met betrekking tot voeding een stuk beter, mijn drukke leefstijl vrat energie en eigen grenzen bewaken was niet mijn sterkste punt. Dus voor mij was dit wederom een moment van reflectie om aan de goede kant van mijn inspiratie en werkbalans te kunnen blijven. Ik besloot me vanaf dat moment uitsluitend te gaan richten op de zorgprofessionals en hen in staat te gaan stellen een totaalconcept aan te bieden aan hun klanten.


3Care Cell Protection 

En zo ontstond in 2015 3Care Cell Protection. In plaats van mijn energie en kennis aan iedereen aan te bieden, besloot ik een totaalconcept te maken voor zorgprofessionals met een complete voedingsaanpak gebaseerd op tijdelijke milde ketose, duurzaam onderhoud en aangevuld met een (broodnodig) alles bevattend basis voedingssupplement om een goede balans te bewaren in de huidige voeding en leefstijl. We ontwierpen een voedingssupplement met alle vitaminen, mineralen en plantstoffen, én bovenal; alle essentiële eiwitten én alle omega vetzuren. Het is niet te geloven dat dit tot op de dag van vandaag elders niet bestaat. Een fabrikant/ondernemer in de branche was gecharmeerd van de plannen en wilde dit supplement produceren.


Betaalbare gezondheid voor iedereen

De eerste versie bleek te duur. Onze visie is namelijk dat gezondheid betaalbaar en bereikbaar moet zijn voor iedereen. Terug naar de tekentafel dus, waarna 3Care Excellent ontstond met alle essentiële voedingstoffen uit koolhydraten, eiwitten en vetzuren voor slechts € 1,67 per dag. En (zover mogelijk) gebaseerd op gedegen wetenschap. Nog steeds steek ik veel tijd in brononderzoek. Daar ben ik destijds mee begonnen vanuit mijn opleiding kPNI en tot op de dag van vandaag doe ik dat nog steeds. We weten inmiddels veel, en wat we niet weten, zullen we moeten benaderen vanuit opgedane ervaring en gezonde boerenlogica. Ik heb als het ware de weg omgekeerd afgelegd. Eerst begon ik met mijn visie te delen en ervaring op te doen, en vervolgens ben ik erop gaan studeren omdat ik de wetenschappelijke onderbouwing erbij wilde hebben. En zo is door de tijd heen en beetje bij beetje deze aanpak geoptimaliseerd. Telkens gebaseerd op het uitproberen en ervaren van de nieuwste inzichten.


Mensen helpen zichzelf te helpen

Terug naar het concept 3Care. Het belangrijkste doel is: mensen helpen zichzelf te helpen, vanuit het beste in de natuur en de wetenschap. Het bevat drie elementen die het succesvol maken. Het belangrijkste doel is het reinigen van vervuilde lichaamscellen, de APK, ofwel Algehele Periodieke Ketose. Een schoon lichaam functioneert nu eenmaal beter. Op basis van een uitgekiende en verantwoorde aanpak met gezonde voeding werk je in 3 dagen toe naar ketose. Dit APK-proces duurt in principe 28 dagen (voor sommigen wat langer). We noemen het een milde ketose, omdat je tot maar liefst 500 gram groenten en fruit per dag kunt eten. Je eet zelfs (in tegenstelling tot intermittent fasting) meerdere keren per dag, omdat het kacheltje (vetverbranding) niet alleen moet worden opgestookt en maar ook moet blijven branden tijdens de APK. En dit is geen vanzelfsprekendheid meer in de huidige leefstijl omdat de mens niet meer metabool flexibel is. Zo ontdoe je je lichaam van afvalstoffen en vetreserve.


Zelfherstellend vermogen stimuleren

Een schoon lichaam is de basis voor een goed zelfherstellend vermogen. Je maakt als het ware een gezondheidsreset. Het is bovendien heel belangrijk om deze APK minimaal één keer per jaar te herhalen, want we leven nu eenmaal in een wereld vol vervuilde voeding en ballast. Het tweede en belangrijkste element in dit oeroude mooie proces is onze unieke voedingssuppletie. Meer dan 20 jaar ervaring leert dat milde ketose pas goed verloopt (zonder spierverlies) als je alle voedingstoffen ter beschikking hebt. Vooral een goede balans tussen eiwitten en vetzuren speelt hierbij een cruciale rol. Het derde en eveneens niet onbelangrijk element binnen het 3Care concept is de intermitterende leefstijl. Ook onze lichaamscellen vragen om gezonde prikkels om flexibel en veerkrachtig te kunnen functioneren. Zo verpakt 3Care een oeroude gezonde leefstijl in een modern, praktisch en doeltreffend jasje, waarmee ieder mens het beste uit zichzelf kan halen. Blijven er daarna nog klachten over, dan is dat specialistenwerk. En wij zijn er trots op dat steeds meer zorgspecialisten het 3Care concept omarmen als basis voor herstel en een gezonde leefstijl.


Ketose met gezond eten

Het unieke van de 3Care APK is dat je echt snel in ketose komt, met gewoon gezond en lekker eten. De praktijk laat bijvoorbeeld steeds weer zien dat bij intermittent fasting het lichaam niet in ketose komt en dan krijg je ook geen schoon lichaam. Dit komt omdat de moderne mens niet meer metabool flexibel is, ofwel men kan niet meer snel schakelen tussen glucose en ketonen als energiebron. Deze kennis is nog onbekend onder het brede publiek, maar zelfs onder gezondheidsprofessionals wordt hier niet vaak naar gekeken. En dit is een gemiste kans.
De theorie en de praktijkervaring staan dus vaak nog steeds ver uit elkaar. Hier is veel werk te verrichten en soms is dit weleens lastig want het kost veel energie om iedereen ‘te overtuigen’.

En dat het nodig is blijkt uit de praktijk. Steeds meer mensen raken chronisch ziek als het gevolg van verkeerde voeding- en leefstijlkeuzes. Maar ook als je nog niet ziek bent, is het belangrijk om je afvalstoffen op tijd te verwijderen en je lichaam te resetten. Anders ga je vroeg of laat op een dag door je hoeven. Ik deed dat helaas als kind al, dus ik moest wel. Maar misschien heeft dat zo moeten zijn en kon ik hieruit mijn kracht halen. Door de jaren heen ben ik een ‘moderne oermens’ geworden. Ik kan zeer snel in ketose komen, precies zoals de natuur het heeft bedoeld. En deze kennis en ervaring gun ik iedereen.


Metabole flexibiliteit 

Er is veel onderzoek gedaan naar een ketogene leefstijl bij bijvoorbeeld Alzheimer, darmziektes en zelfs bij kanker. Er wordt echter zelden weergegeven dat men ook daadwerkelijk in ketose moet zijn (controleren). Ben je niet op een gezonde manier in ketose, dan doe je afbreuk aan je lichaam. Je krijgt honger, zoetbehoefte, je energie verzwakt en je verliest spiermassa. Doe je bijvoorbeeld een vastenweek, maar is er geen switch naar vetverbranding (ketose), dus geen energie, dan gaat de kachel uit. Maak je wel een snelle energieswitch, neem bijvoorbeeld de Keniaanse marathonloper, dan schakel je over op vetverbranding zonder verzuring en behoud je je energie. uit reservevet. Kun je dat niet, dan ben je volledig afhankelijk van glucose en snelle suikers. Ik wil dat nog een keer benadrukken dat een ketogene leefstijl niet zaligmakend is. Je moet van beide markten thuis zijn en gezond gebruik leren maken van zowel glucose als ketonen. ‘It takes 2 to tango’!


Van noodzaak naar kracht 

Het is eigenlijk een groot wonder dat ik al deze kennis vanuit mijn eigen ervaring mocht opschrijven en delen. Mijn fysieke onvermogen groeide gelukkig uit tot een allesomvattende voedings- en gezondheidsfilosofie, precies zoals de natuur het heeft bedoeld; het 3Care concept.

Ik ben dankbaar en vereerd te mogen werken met een topteam aan coaches en specialisten om me heen. Ook ervaringsdeskundige cliënten die voeding en leefstijl belangrijk vinden (net als ik vroeger) leiden we graag op. Het maakt niet uit waar je vandaan komt, maar waar je naar toe wilt. Wat je achtergrond ook is, eten en leven doen we allemaal. Zo kan iedereen op zijn of haar manier bijdragen om niet alleen zichzelf maar ook de wereld om hen heen een stukje gezonder te maken.

Mensen helpen zichzelf te helpen’, dat is ons motto.


Coby Bouwkamp - ten Kate


Meer informatie

Wil je 3Care zelf ervaren en het beste uit jezelf halen? Doe dan direct mee aan ons programma.

Wil je 3Care coach worden? Volg dan onze online opleiding

Wil je meer informatie over het programma? Je bent altijd welkom om contact op te nemen.


Deel deze blog via..

Facebook Pinterest E-mail Whatsapp