Vitamine D3 & K2: een belangrijk duo!

Nu het zomer is, maak je je wellicht niet zo’n zorgen over je vitamine D3-gehalte. En gelukkig helpt het zonnetje op je huid daar zeker bij. Toch is dit een goed moment om je meer te vertellen over de krachtige combinatie van vitamine D3 en vitamine K2. En waarom je nu al wilt investeren in voldoende vitamine D3. Je leest het in dit blogartikel.

Inhoudsopgave

 • Maak kennis met vitamine D3
 • De minder bekende vitamine K2
 • Hoe werken de vitamines met elkaar samen?
 • De ultieme bottencombinatie
 • Ook essentieel voor je immuunsysteem
 • Maak jij wel voldoende vitamine D aan?
 • Is dagelijkse aanvulling wenselijk?
 • D3 & K2 in de 3Care-suppletie
 • Meer informatie?

Maak kennis met vitamine D3

Vitamine D is een onmisbare vitamine voor je botten, spieren en je weerstand. Het gaat in feite om een vitaminegroep met twee vitamines, namelijk vitamine D2 (ergocalciferol) en vitamine D3 (cholecalciferol). Strikt genomen is vitamine D een prohormoon. Vitamine D3 is de dierlijke vorm van vitamine D die wordt aanmaakt in je huid onder invloed van zonlicht. Niet voor niets wordt de vitamine ook wel de zonvitamine genoemd. Het is dan ook vooral in de winter dat je vitamine D3-gehalte in je lichaam afneemt.

Vitamine D3 zit ook in dierlijke voedingsbronnen zoals vette vis, eieren en vlees. Echter slechts in beperkte mate. Vitamine D2 is de plantaardige vorm en is terug te vinden in zeldzame paddenstoelen en schimmels. Hoewel we deze plantaardige vorm wel opnemen, is de opname van vitamine D3 veel krachtiger. Vitamine D wordt het beste opgenomen in je darmen als er ook vet of olie aanwezig is. Dat is in onze suppletie 3Care Excellent, waarover verder in deze blog meer, zeker het geval. We noemen het dan ook een vetoplosbare vitamine.

De minder bekende vitamine K2

Vitamine K is belangrijker voor de gezondheid dan voorheen werd gedacht. De vitamine is niet alleen belangrijk voor je botten, maar ook voor je bloedstolling. Ook deze vitamine is in vet oplosbaar en komt in meerdere vormen voor. Vitamine K1 (fylloquinon) zit vooral in westerse voeding zoals groene bladgroenten, broccoli, spruitjes en koolsoorten. Vitamine K2 (menachinon) wordt echter veel beter opgenomen in je lichaam dan K1 en heeft een wat andere werking.

K2 bestaat ook weer in meerdere varianten, zoals MK-4, MK-7, MK-8 en MK-9. Onze westerse voeding levert dit helaas maar beperkt. Bronnen van vitamine K2 zijn bijvoorbeeld gefermenteerde plantaardige voeding zoals zuurkool, asperges, tofu en tempé en dierlijke bronnen zijn gefermenteerde zuivel en kaas, vlees en eieren. Voorbeelden van gefermenteerde zuivel zijn yoghurt, kefir, karnemelk, zure room, etc. In kwalitatief goede suppletie wordt doorgaans vitamine K2 gebruikt, omdat voldoende inname hiervan wenselijk is.

Hoe werken deze vitamines met elkaar samen?

D3 en K2 hebben een absoluut synergetisch effect; dat betekent dat ze elkaar versterken. Daarom mogen beide vitamines ook niet ontbreken in een goede multivitamine. Samen zorgen ze voor een goede botstofwisseling en een optimale ondersteuning van de gezondheid van je botten. Hoe doen ze dat precies?

 • Vitamine D3 zorgt onder meer voor de opname van calcium en fosfor uit je voeding en zorgt zo voor een goed calcium- en fosforgehalte in je bloed.
 • Vitamine K2 draagt vervolgens bij aan de verspreiding van calcium door je hele lichaam.

De beide vitamines samen helpen de calcium en kalk vervolgens weer veilig je bloedbaan en bloedvaten uit zodat het goed kan worden opgenomen in je botweefsel.

De ultieme bottencombinatie

Als je dus zorgt voor voldoende inname van vitamine D3 en K2, dan draag je bij aan de groei en behoud van gezonde botten. Ze vormen samen dan ook de ultieme ‘bottencombinatie’! Natuurlijk is gezond eten en voldoende beweging belangrijk voor een goede botgezondheid.

Sterke botten zijn belangrijk voor iedereen op elke leeftijd. Natuurlijk voor kinderen en jongeren in de groei, maar ook voor vrouwen in en na de overgang en voor ouderen in het bijzonder. Daarom wordt extra inname van vitamine D3 voor mensen boven de 70 sowieso sterk aanbevolen.

Ook essentieel voor je immuunsysteem 

Vitamine D3 kent daarnaast nog andere gezondheidseffecten. Het draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels en het ondersteunt het immuunsysteem van kinderen en volwassenen. Zo speelt het een rol in het aangeboren immuunsysteem en in het adaptieve immuunsysteem. Wat dit betekent? Het aangeboren afweersysteem reageert direct op gevaar zoals een ziekteverwekker en het adaptieve afweersysteem zorgt voor bescherming op de lange termijn. Vitamine D3 ondersteunt ook een gezond gebit, soepele spieren en gewrichten en vitamine K2 zorgt voor een goede bloedstolling. Ook voor mensen in een herstelperiode is voldoende vitamine K2 & D3 essentieel. Kortom, voldoende redenen waarom je beide belangrijke vitaminen goed op peil wilt hebben!

Maak jij wel voldoende vitamine D aan? 

Wat niet bij iedereen bekend is, dat wil je vitamine D3 aanmaken in je lichaam, je daar zonlicht op je onbedekte en onbeschermde huid voor nodig hebt. Dus zonder kleding en zonder een zonbeschermingsfactor. En dat minimaal gedurende 20 minuten per dag. Nu raden we niet aan om te gaan bakken in de volle zon. ’s Ochtends vroeg of laat in de middag een half uurtje de zon op zoeken, helpt je vitamine D3-aanmaak. Doe je dit niet in de zomer, dan ben je dus sowieso aangewezen op suppletie. In de herfst-, winter- en vroege lentemaanden is de zon bovendien niet krachtig genoeg om überhaupt voldoende vitamine D aan te maken. Ook mensen met een donkere huid en oudere mensen maken minder vitamine D aan. En aangezien we deze vitamine ook niet voldoende uit voeding halen, kun je je voorstellen dat veel mensen in grote delen van het jaar een te laag vitamine D-gehalte hebben. Met mogelijke gevolgen van dien.

Is dagelijkse aanvulling wenselijk? 

Nou en of, dat kunnen we zeker adviseren. Van vitamine K2 kan je lichaam überhaupt maar weinig opslaan en vitamine D3 maken we dus slechts in enkele maanden van het jaar aan. Bovendien gaat de opbouw heel geleidelijk en het duurt even voor je tot een optimale vitamine D3-waarde komt. Is je vitamine D3 eenmaal op peil, dan hoef je het in de herfst en winter alleen nog maar te onderhouden. Dagelijks voldoende inname is dus zeker geen luxe. Daarom hebben wij onder meer 3Care-suppletie ontwikkeld.

K2 & D3 in de 3Care-suppletie

3Care suppletie bevat vitamine D3 en K2 in mooie hoeveelheden. Per dagdosering bevat Excellent 10 mcg vitamine D3 en 25 mcg vitamine K2, dat is respectievelijk 200% en 100% van je dagelijkse benodigde hoeveelheid. Begin je nu met Excellent, dan zit je in de herfst en winter zeker goed!

Wist je dat onze basissuppletie ook is aangevuld met alle essentiële aminozuren uit eiwitten en alle omega vetzuren uit schone verse zalm? Zoals eerder vermeld heeft vitamine D vet nodig voor een goede opname. Daarom horen vetzuren ook thuis in een goede basissuppletie. Dat maakt onze voedingssuppletie uniek. Ja, je leest het goed, uniek betekent enig in zijn soort. Alles wat je dagelijks nodig hebt voor een gezonde basis is samengebracht in de 3Care Excellent. Natuurlijke en actieve ingrediënten die je lichaam goed kan opnemen, zonder toegevoegde vulstoffen.

Meer informatie?

Heb je vragen over vitamine D3 of K2, over onze complete basis voedingssuppletie of over het 3Care gezondheidsprogramma. Benader ons gerust.


Deel deze blog via..

Facebook Pinterest E-mail Whatsapp