Het belang van eiwitten: ze zorgen voor de kwaliteit van je leven!

Eiwitten, ofwel proteïnen, zijn een van de drie macronutriënten waar we elke dag voldoende van binnen dienen te krijgen. Je lichaam kan niet zonder eiwitten en gebruikt ze als bouwstof voor spieren, zenuwen, cellen, enzymen, hormonen en botten. En... je lichaam kan ze niet opslaan, dus dagelijkse inname in de juiste verhouding is essentieel! Lees alles over eiwitten in dit blogartikel.

Inhoudsopgave

  • Wat zijn eiwitten?
  • Essentiële en niet-essentiële aminozuren
  • Wat doen eiwitten precies in je lichaam?
  • Hoeveel eiwitten heb je nodig?
  • Eiwitten voor energie
  • Eiwitbronnen en de kwaliteit ervan
  • Eiwitpoeders
  • 3Care Puur Plantaardig Proteïnepoeder
  • Essentiële aminozuren in een multivitamine?
  • Meer informatie?

Wat zijn eiwitten?

Naast koolhydraten en vetten, vormen eiwitten het derde macronutriënt. Macronutriënten zijn voedingsstoffen die je lichaam elke dag in grote hoeveelheden nodig heeft als brandstof en als bouwstof. Eiwitten vormen vooral bouwstoffen voor je lichaam en zijn nodig voor de groei, je metabolisme en andere lichaamsfuncties. Eiwitten zijn complexe moleculen die zijn opgebouwd uit kleinere moleculen: aminozuren. Ze worden voortdurend afgebroken en weer opnieuw opgebouwd. Er vindt dus constant vernieuwing plaats. Dat gebeurt onder meer in de cellen van de lever, darmen en spierweefsel. Het is dus echt belangrijk dat we voldoende eiwitten in de juiste verhouding binnen krijgen, en al helemaal bij ziekte en herstel.

Essentiële en niet-essentiële aminozuren

Eiwitten zijn compleet als ze alle aminozuren bevatten. Het menselijk lichaam gebruikt dagelijks ongeveer 20 aminozuren. Van die 20 aminozuren kunnen er 11 in je lichaam worden gemaakt (uit andere aminozuren). Dit noemen we de niet-essentiële aminozuren. De andere 9 aminozuren moeten we direct via voeding binnen krijgen, dit zijn de essentiële aminozuren. Daarnaast zijn er semi-essentiële aminozuren, die zijn essentieel onder bepaalde voorwaarden. Bijvoorbeeld als ze niet goed of snel genoeg kunnen worden aangemaakt, zoals bij ziekte.

Essentiële aminozuren: fenylalanine, histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, threonine, tryptofaan en valine.

Niet-essentiële aminozuren: glycine, asparagine, asparaginezuur, alanine, serine, cysteïne, glycine, proline, tyrosine, glutamine en glutaminezuur

Aminozuren bevatten een structuur met een aminogroep (NH2 of H2N), een carboxylgroep (zuurgroep) (COOH) en een restgroep. De restgroep is voor elk aminozuur anders en bepaalt de chemische eigenschappen van het aminozuur.


Wat doen eiwitten precies in je lichaam?

Eiwitten vormen de bouwstenen van allerlei weefsels in je lichaam, zoals spieren, botten, bindweefsel, collageen en organen. Ze geven vorm aan de structuren in je lichaam. Eiwitten zijn ook nodig voor de vorming van rode en witte bloedcellen en zijn bouwstenen van hormonen, neurotransmitters en enzymen met een regulerende rol in je lichaam. Eiwitten zijn ook belangrijke onderdelen van je celmembranen en andere celonderdelen. Ze zijn betrokken bij tal van metabole interacties. In je cellen vinden continu biochemische acties plaats, en voor elke actie is een enzym nodig. Eiwitten spelen ook een rol in je zenuwstelsel. Zonder voldoende goede eiwitten kunnen enorm veel processen in je lichaam niet goed plaatsvinden.

Hoeveel eiwitten heb je nodig? 

De hoeveelheid eiwit die je nodig hebt verschilt per persoon. Een gemiddeld mens met een normaal inspanningsniveau heeft ongeveer 0,8 tot 1 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Wanneer je lichamelijk actief bent, dan kan je eiwitbehoefte toenemen. Voor sporters kan de eiwitbehoefte van 1,4 - 1,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht bedragen. Duursporters hebben wat minder nodig dan krachtsporters. En eet je vegetarisch of vegan, dan heb je een tot 30% grotere eiwitbehoefte.

Eiwitten voor energie

Eén gram eiwit levert 4 calorieën. Eiwitten kunnen, naast als bouwstof, ook als energiebron worden gebruikt. Bijvoorbeeld als het lichaam te weinig glucose als brandstof heeft, of als er meer eiwitten worden ingenomen dan het lichaam nodig heeft. Bij ziekte of in een periode van herstel zijn voldoende eiwitten echt essentieel.

Eiwitbronnen en de kwaliteit ervan

Eiwitten vind je voornamelijk terug in vlees, gevogelte, vis, zuivel, eieren, noten, peulvruchten, soja en vleesvervangers zoals seitan. Het eiwitgehalte in de verschillende bronnen varieert. De kwaliteit van de eiwitinname wordt vooral bepaald door de aanwezigheid van de hiervoor genoemde essentiële aminozuren. Eiwitten met bijvoorbeeld maar 3 essentiële aminozuren zijn slechts gedeeltelijk bruikbaar en leveren daarnaast ook minder goede reststoffen. Vooral plantaardige eiwitbronnen (met een lager percentage eiwit) worden daarom het best met elkaar gecombineerd om toch zo veel mogelijk goede aminozuren binnen te krijgen. De waarde van eiwit wordt aangeduid met biologische waarde. Zo is de biologische waarde van moedermelk bijvoorbeeld 100, van eiwitpoeders ook 100, van rundvlees 76 en van peulvruchten 35.


Eiwitpoeder

Wil je je eiwitten aanvullen, dan bestaan er verschillende eiwit- of zogenoemde proteïnepoeders. Ook deze poeders kunnen afkomstig zijn van verschillende dierlijke en plantaardige bronnen. Bijvoorbeeld wei (whey), erwten, hennep en soja. Let bij een keuze voor een poeder op de vorm. Je hebt bijvoorbeeld een concentraat, hydrolysaat en isolaat. Een concentraat bevat een lager percentage eiwit dan een isolaat en hydrolysaat. Het productieproces kan echter stoffen intact laten maar ook vernietigen. Verdiep je dus goed in je keuze. Ook zijn er veel preparaten met kunstmatige toevoegingen en onnodig veel fructose, die je liever wenst te vermijden. Plantaardige eiwitpoeders bevatten geen lactose.


3Care Puur Plantaardig Proteïnepoeder 

3Care beschikt over een Puur Plantaardig Proteïnepoeder gemaakt van zuiver erwteneiwit, ook wel ‘pea protein’ genoemd. Dit is een gezond en plantaardig alternatief voor melkeiwit. 3Care Proteïne heeft een zeer hoge opneembaarheid (< 80%). Het wordt gemaakt uit gele erwten (Pisum Sativum) uit Frankrijk in een fabriek die uitsluitend voor dit product wordt gebruikt. In dit schone, betrouwbare en volledig traceerbare proces wordt geen gebruik gemaakt van chemische oplosmiddelen. De erwt die wordt gebruikt, wordt onderworpen aan een natte behandeling. Dit proces zorgt ervoor dat ‘pea isolaten’ met 85 tot 90% eiwit worden verkregen met een hoge functionaliteit. Het resultaat is een duurzaam en ecologisch vriendelijk plantaardig proteïnepoeder met een hoge nutritionele waarde. Het eiwitpoeder is licht verteerbaar en bevat alle essentiële aminozuren. Verder is 3Care Puur Plantaardig Proteïnepoeder glutenvrij, lactosevrij, suikervrij en vegan.

Essentiële aminozuren in een multivitamine?

Omdat we bij 3Care bij uitstek begrijpen hoe belangrijk het is dat je de essentiële aminozuren dagelijks tot je beschikking hebt - zeker ook in de periode van de Algehele Periodieke Ketose (APK) in ons gezondheidsprogramma - hebben we een unieke 3-in-1 multivitamine ontwikkeld met daarin ook alle benodigde aminozuren. Door het aanbod van voldoende aminozuren, voorkom je tevens roofbouw op je spieren. In een multivitamine kom je dit niet tegen, dus dit is echt uniek. Daarnaast bevat 3Care Excellent alle vitaminen, mineralen, antioxidanten en alle natuurlijke omega-vetzuren zoals de natuur dit biedt. Deze unieke formule is in 1 product te verkrijgen met alle ingrediënten in 1 dosering per dag.

Meer informatie?

Heb je vragen over het 3Care gezondheidsprogrammaonze multivitamine of ons proteïnepoeder. Benader ons gerust. We vertellen je graag nog meer!

Bron:Deel deze blog via..

Facebook Pinterest E-mail Whatsapp