Calcium & magnesium: een dynamisch mineralenduo!

In een eerdere blog schreven we over het vitamineduo D3 & K2. Nog zo’n dynamisch duo bestaat uit de mineralen calcium & magnesium. Het is heel belangrijk dat deze twee mineralen goed in verhouding zijn met elkaar omdat ze op cruciale domeinen samenwerken in je lichaam. Lees er alles over in dit blogartikel.

Inhoudsopgave

 • Maak kennis met het mineraal calcium
 • Wat doet calcium precies in je lichaam?
 • Wat moet je weten over het mineraal magnesium?
 • Hoe werkt magnesium in je lichaam?
 • Hoe werken de mineralen met elkaar samen?
 • De kracht van natuurlijke zeemineralen
 • Hebben we dagelijkse aanvulling met calcium & magnesium nodig?
 • Calcium & magnesium in de 3Care-suppletie
 • Meer informatie?

Maak kennis met het mineraal calcium

Calcium, ook wel kalk genoemd, is het meest voorkomende mineraal in je lichaam; ongeveer 1-2% van je lichaamsgewicht bestaat uit calcium. Vrijwel alle calcium, maar liefst 99%, bevindt zich in je botten en tanden en 1% zit in je bloed, cellen en celmembranen. Voor een goede opname van calcium in je dunne darm heb je voldoende vitamine D, magnesium en eiwitten nodig. Vitamine K2 zorgt onder meer voor de distributie van calcium in je lichaam. Daarom zijn wij bij 3Care dan ook voorstander van suppletie in de vorm van een volwaardige multivitamine waarin alle met elkaar samenwerkende stoffen zitten, in de juiste verhouding. Calcium zit in zuivel, kleine visjes zoals sardines, noten, zaden en peulvruchten. Een goede calciuminname is extra belangrijk voor kinderen in de groei, tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding. Voor suppletie halen we het mineraal calcium het liefst uit de rode alg. Waarom dat zo is? Dat vertellen we je verderop in deze blog.

Wat doet calcium precies in je lichaam?

Calcium heeft enorm veel taken in je lichaam:

 • Het draagt bij aan de normale bloedstolling;
 • Het zorgt voor de kalkhuishouding en het is nodig voor de normale groei en ontwikkeling van de botten van kinderen en het behoud van sterke botten van volwassenen;
 • Het heeft een gunstige invloed op het proces van celdeling en vernieuwing en de groei en ontwikkeling van weefsels;
 • Het draagt bij aan een normale energiestofwisseling, het helpt energie vrij te maken uit vetten, koolhydraten en eiwitten en het ondersteunt de activiteit van bepaalde enzymen die hierbij betrokken zijn;
 • Het draagt bij aan een sterk gebit;
 • Het zorgt voor het behoud van soepele spieren en voor een gunstige werking van de hartspier;
 • Het draagt bij tot de normale werking van spijsverteringsenzymen;
 • En calcium draagt tot slot bij tot een normale neurotransmissie en een normale prikkeloverdracht in de zenuwen.

Wat moet je weten over het mineraal magnesium?

Magnesium is, net zoals calcium, een macromineraal. Dat betekent dat je lichaam er in verhouding wat meer van nodig heeft dan van bijvoorbeeld een spoorelement. Ongeveer 60% zit in je botten. Magnesium is dan ook een belangrijke structurele component van botweefsel en bevordert de botaanmaak en calciumafzetting in je botweefsel. Je lichaam kan magnesium, net zoals calcium, niet zelf aanmaken en je haalt het uit voeding en suppletie. Zonder magnesium kan je lichaam niet functioneren. Het is betrokken bij honderden enzymatische reacties en het helpt bij het vrijmaken van energie en de distributie daarvan in je lichaam. Magnesium vind je onder meer in cacao, schelpdieren, noten, groene groenten en volkoren granen. Ook magnesium voor suppletie halen we het liefst in natuurlijke vorm uit de rijke zeemineralen uit de rode alg.

Hoe werkt magnesium in je lichaam? 

Magnesium is van levensbelang voor:

 • Het behoud van sterke botten en tanden en de werking van je spieren;
 • De ontwikkeling en groei van weefsels en celdeling en -vernieuwing;
 • Het opbouwen van lichaamseiwit;
 • De handhaving van een normale balans in je water- en mineralenhuishouding ofwel de elektrolytenbalans;
 • Het activeren van de natuurlijke energie in je lichaam en het verminderen van vermoeidheid;
 • Een goede functie van je psychische vermogens, zoals je mentale performance, je leercapaciteit, je geheugen, concentratie en geestelijke energie;
 • Het functioneren van je zenuwen en een goede prikkeloverdracht.

Hoe werken de mineralen met elkaar samen?

Beide mineralen hebben elkaar nodig in de juiste verhouding, anders kunnen ze elkaar uitputten. De ideale verhouding tussen de inname van de hoeveelheid calcium en magnesium is 1:1 tot 2:1. Krijg je bijvoorbeeld 800 mg calcium binnen per dag, dan heb je idealiter 400 – 800 mg magnesium nodig. Een te hoge calcium-magnesiumratio is ongunstig en wordt in verband gebracht met een grotere kans op lichamelijke aandoeningen. Slik dus niet zomaar een hoge dosis calcium los bij. Overdosering is namelijk niet wenselijk. De mineralen werken samen in veel lichaamsfuncties. Magnesium is de antagonist van calcium. Zo zorgt calcium bijvoorbeeld voor spiercontractie en magnesium voor spierontspanning. Calcium bevordert en magnesium remt de bloedstolling. Calcium bevindt zich vooral buiten je cellen, magnesium in je cellen. Voor een normale calciumstofwisseling heb je voldoende magnesium nodig en vice versa. Zuivel bevat calcium en magnesium in een verhouding van circa 10:1. Dit betekent dat als je veel zuivel consumeert, en je te weinig magnesiumrijke voeding eet, je calcium-magnesiumverhouding uit balans kan raken.

De kracht van natuurlijke zeemineralen: rode alg 

Een bijzondere bron van natuurlijke zeemineralen is rode alg, ofwel Lithothamnium Calcareum. Dit zeeplantje is een zeldzaam schone en zuivere mineralenbron, en is uniek voor gebruik in voedingssupplementen. Tijdens de groei absorbeert deze alg veel natuurlijke zeemineralen. Het rode loof van de alg wordt geoogst, gewassen, gedroogd en gestandaardiseerd op de aanwezige hoeveelheid natuurlijke calcium en magnesium.

Rode alg bevat ook zeemineralen die niet gestandaardiseerd zijn, zoals zink, ijzer, mangaan en jodium. De biologische beschikbaarheid van de mineralen uit de rode alg is zeer hoog, de opname van calcium ligt op ongeveer 96%. Hierdoor is er slechts een minimale dosering nodig. Ter vergelijking: oesterschelpen werden traditioneel gezien als de hoogste natuurlijke bron van calcium met beschikbaarheid van 67%. De mineralen uit de rode alg worden dan ook veel beter opgenomen in je lichaam dan uit een enkelvoudig mineralensupplement. Vanzelfsprekend hebben we bij 3Care voor onze suppletie gekozen voor mineralen uit de rode alg.

Hebben we dagelijkse aanvulling nodig met calcium & magnesium? 

Absoluut, dat adviseren wij zeker. Mineralen haal je in de eerste plaats uit gezonde voeding. Dat betekent dat we dat dan wel heel bewust dagelijks moeten doen. En dat doen we, hoe goed onze wil ook is, simpelweg niet meer. Daarnaast is de druk op je lichaam tegenwoordig aanzienlijk groter met tal van toxines in onze leefomgeving. Dat betekent dat we alle voedingsstoffen zeer hard nodig hebben zodat je lichaam toch goed kan functioneren. En gezien het grote belang van de beide mineralen en hun samenwerking in je lichaam, raden wij dus van harte aan om de mineralen in de vorm van een multivitamine waarin beide mineralen in de juiste verhouding voorkomen, dagelijks in te nemen. Dat is zeker geen overbodige luxe. Daarom hebben wij onder meer 3Care-suppletie ontwikkeld.

Calcium & magnesium in de 3Care-suppletie

3Care suppletie bevat natuurlijk calcium en magnesium in mooie hoeveelheden. Per dagdosering bevat onze multivitamine Excellent 125 mg calcium en 250 mg magnesium. Beide mineralen zijn als ascorbaat afkomstig uit Lithothamnion sp. extract. Zijn deze hoeveelheden dan toch niet te laag, denk je wellicht? Nee, zoals we al aangaven, en dat blijkt ook uit onze ervaring en metingen, kan je lichaam de mineralen uit rode alg zo goed opnemen, dat deze doseringen voldoende zijn.

Zoals we hopelijk duidelijk hebben gemaakt, kunnen verschillende voedingsstoffen niet zonder elkaar functioneren en zijn er talrijke minutieuze interacties tussen vitaminen en mineralen in je lichaam. We zijn dan ook geen voorstander van het suppleren van losse vitaminen of mineralen (tenzij je bijvoorbeeld een duidelijk gemeten tekort hebt, zoals aan vitamine B12 of vitamine D3). Bij 3Care hebben we onze multivitamine samengesteld vanuit onze jarenlange kunde en ervaring. Het resultaat is een product, 3Care Excellent, waarin alles wat je dagelijks nodig hebt voor een gezonde basis, is samengebracht. Het zijn allemaal natuurlijke en actieve ingrediënten die je lichaam goed kan opnemen, zonder toegevoegde vulstoffen.

Onze basissuppletie is tot slot aangevuld met alle essentiële aminozuren uit eiwitten en alle omega vetzuren uit schone verse zalm. Dat maakt onze voedingssuppletie uniek voor zover wij weten. En daar zijn we best trots op!

Meer informatie?

Heb je vragen over de mineralen calcium en magnesium, over onze complete basis voedingssuppletie of over het 3Care gezondheidsprogramma. Benader ons gerust.


Deel deze blog via..

Facebook Pinterest E-mail Whatsapp