HISTORIE

Coby was als kind altijd relatief dun ten opzichte van haar familieleden. Ze werd nl. letterlijk ziek van suiker. Wat een opluchting toen op haar 18e eindelijk ontdekt werd wat er met haar aan de hand was! De suikerallergie vormde de basis voor haar interesse in de relatie voeding en gezondheid.

Ze kwam erachter dat bijna overal suiker in zit. Ook had ze reuma, last van haar rug en eczeem. Coby werkte keihard en kreeg een burn-out. Toen ze opkrabbelde groeide haar interesse in gezondheid en goede voeding nog verder.

Oermens 

Tijdens haar revalidatieperiode verdiepte ze zich in de materie en studeerde later af als orthomoleculair therapeut. Ze combineerde wetenschappelijke kennis met de zekerheid van de natuur én haar eigen ervaringen. Met die kennis ontwikkelde ze ‘‘Weet hoe je eet’’. Een gezond lichaam was de basis. Geen suiker- of light producten, weinig brood en geen bewerkt voedsel. Maar gezonde vetten, groenten, vruchten, vis en een beetje vlees. Precies zoals de oermens leefde.

Gezonde vetten, groenten,
vruchten, vis en een beetje vlees

Leren hoe je moet eten

Haar zus Alda steunde haar in alles. Ook zij kampte met gezondheidsklachten en had overgewicht. Alda begon met ‘‘Weet hoe je eet’’ en binnen no time vlogen de kilo’s eraf! En dat niet alleen, ze voelde zich ook een stuk fitter!
Dat gold overigens ook voor Coby. Want haar eczeem, rugklachten en reuma verdwenen als sneeuw voor de zon.
Gewoon, omdat ze leerde wat ze moest eten.

Zelfherstel

Het programma werd ook aan anderen doorgegeven. En toen ging het snel. Het werd een succes in binnen- en buitenland. Coby’s idealistische gezondheidsleer heeft intussen de medische wetenschap overtroffen. Want ongezonde lichamen veranderen in kerngezonde. Coby: “Hoeveel mensen er door dit programma al mochten stoppen met medicatie is niet meer bij te houden. Het lichaam heeft een zelfherstellende werking. En die spreken we aan met dit programma.”

Grote schoonmaak

Dat start met het schoonmaken van het lichaam en het reinigen van de darmen. Het is nadrukkelijk niet uitsluitend bedoeld om af te vallen, maar juist om het lichaam gezonder te maken. Mensen die wel veel afvallen, hoeven meestal geen huid herstellende operaties uit te voeren, want het lichaam herstelt zich zelf, mits het de juiste voedingstoffen maar krijgt.

Met de juiste voedingsstoffen
herstelt het lichaam zich zelf

Hoe zit het met het beruchte jojo-effect?

Coby: “Als het programma op de juiste manier wordt uitgevoerd, komt je lichaam in een stabiele fase waardoor je niet meer gevoelig bent voor het beruchte jojo-effect. Het is een verandering in leefstijl. Met een gezond gewicht, zonder hongergevoel. Ziek word je niet van de een op de andere dag, daarom moeten we zuinig zijn op ons lichaam. Dat we niet ziek zijn, wil niet zeggen dat ons lichaam ook gezond is. Vaak is de stofwisseling niet in balans en de bloedsuikerspiegel niet op peil. En dat pakken we aan met dit programma. 3Care is geen dieet, maar een inzicht in de betekenis van voeding en beweging. Koolhydraten, vetten en eiwitten dienen in balans te zijn. Vaak is het aandeel koolhydraten meer dan 70% en daar gaat het mis.

Rond 2011 werd Coby gebombardeerd tot ‘dieetgoeroe’. Een titel waar ze absoluut niet blij mee is. “Wat wij doen met 3Care is veel meer dan enkel mensen helpen afvallen. Ons doel is mensen inzicht te verschaffen in de betekenis van voeding en beweging. Diëten werken op de lange termijn juist averechts, zo is onze overtuiging. Telkens als je een dieet volgt ontstaat er een niet-stabiele toestand in je lichaam. Je lijf gaat hamsteren, dat is een reactie van de geest. Er wordt een reserve opgebouwd en dus bereik je uiteindelijk het tegenovergestelde. Populaire diëten werken even, maar men komt snel weer aan. Eigenlijk zijn al die diëten dus een geestelijke valstrik.”

Het lichaam is een soort ‘verbrandingsoven’, vergelijkbaar met een houtkachel. Als deze vol roet en vuil zit brandt het niet goed meer en moet het worden schoongemaakt. Zo is het ook met ons lichaam: onze stofwisseling komt pas weer goed op gang als het lichaam schoon is.

3Care helpt je om in 28 dagen je persoonlijke eetpatroon aan te passen en dus de ‘grote schoonmaak’ te starten. Een voedingssupplement is daarbij onontbeerlijk, omdat de hersenen anders een dieet registreren. En dan gaat het alsnog mis. Na die eerste periode kun je je voedingspatroon weer langzaam uitbreiden. Het lichaam blijft in balans, de vetbranding herstelt en afvalstoffen worden afgevoerd. Dagelijks een half uur stevig wandelen is al voldoende beweging voor de juiste balans.

Zorgverzekeraars

De volgende stap is een lans breken bij de zorgverzekeraars. Want 3Care kan de medicatie voor veel klachten en ziekten spectaculair verminderen. En waarom zou een zorgverzekeraar deze enorme kostenreductie niet belonen?

Scholing

Coby en Alda volgden de volgende opleidingen:
 Basis geneeskunde
• Orthomoleculaire geneeskunde
• Evolutionaire geneeskunde
• Sport en voeding
• Klinische Psycho-Neuro-Immunologie (I en II)

Lidmaatschap en registratie

MBOG: Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde
RBCZ: Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg
NOAG: Nederlandse Orde voor Alternatieve Genezers
NIBBIG: Nederlands Instituut voor Belangenbehartiging Integrale Gezondheidszorg